Pensioen (ingangsdatum)

De ingangsdatum van het pensioen is het door jou gekozen tijdstip (maand/jaar) wanneer je wenst op pensioen te gaan.

Voorwaarden

Rustpensioen
De normale pensioenleeftijd is vanaf 01/01/2009 65 jaar, zowel voor mannen als vrouwen. Het blijft in de toekomst mogelijk om op 60, 61, ... jaar met vervroegd pensioen te gaan. Men moet dan echter een minimumloopbaan van 35 jaar bewijzen. Indien men later een aanvraag doet is dit de eerste van de maand volgend op de aanvraag.
Overlevingspensioen
Het overlevingspensioen gaat in vanaf de eerste van de maand volgend op het overlijden indien de overledene een pensioen genoot, ofwel de eerste van de maand voor overlijden indien men geen pensioen genoot.

IGO (Inkomensgarantie voor ouderen)
De vereiste leeftijd om dit voordeel te bekomen is 65 jaar. Indien men later een aanvraag doet is dit de eerste van de maand volgend op de aanvraag.

Personen in het genot van een brugpensioen
De ingangsdatum van het rustpensioen gaat pas in op de normale pensioenleeftijd vanaf 65 jaar. Het is niet mogelijk met vervroeging op pensioen te gaan.

Speciale stelsels

Mijnwerkers
  • Na 25 jaar ondergrond of gelijkgesteld
  • Vanaf 60 jaar als bovengronder of gelijkgesteld
  • Vanaf 55 jaar indien minstens 20 jaar ondergrond of triage, ophaalmachinisten, het drogen van schlam of de fabricage van briketten.
Vliegend personeel van de luchtvaart
  • 55 jaar of vroeger als men 34 jaar werkzaam was als lid van het cabinepersoneel of 30 jaar als lid van het stuurpersoneel
 

Kosten

Gratis

Bijzonderheden

De wijzigingsformulieren zijn ter beschikking op de gemeentelijke pensioendienst, administratief centrum, gelijkvloers.

Aanvraag

De ingangsdatum is de door jou, of ambtshalve door de RVP/RSVZ, gekozen datum van oppensioenstelling. Je kan deze altijd wijzigen.

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons