Wettelijk samenwonen

Wettelijk samenwonen biedt - naast het huwelijk - een mogelijkheid om officieel samen te wonen onder een juridische bescherming. Wettelijk samenwonen is echter meer dan een alternatief voor het huwelijk, je kan bijvoorbeeld wettelijk samenwonen met jouw moeder, jouw broer, een vriend(in), …

 

De verklaring van wettelijk samenwonen is een schriftelijke overeenkomst waarin twee personen zich verbinden samen te leven. Zij leggen deze verklaring af voor de ambtenaar van Burgerlijke Stand van de gemeenschappelijke woonplaats. De ambtenaar van Burgerlijke Stand registreert deze verklaring in het bevolkingsregister.


Voorwaarden

Wie kan wettelijk samenwonen?

In principe kan iedereen wettelijk samenwonen. Er zijn echter drie voorwaarden om een verklaring van wettelijk samenwonen te kunnen afleggen:

  • Je moet op het ogenblik van de verklaring op hetzelfde adres wonen.
  • Je mag niet getrouwd zijn of wettelijk samenwonen met iemand anders.
  • Je moet bekwaam zijn om contracten aan te gaan. Concreet wil dit zeggen dat minderjarigen en onbekwaamverklaarden geen verklaring van wettelijke samenwonen kunnen afleggen.

Kosten

Gratis

Bijzonderheden

Om de verklaring af te leggen heb je enkel een identiteitsbewijs nodig. Als je vooraf een overeenkomst hebt laten opstellen bij een notaris (zie volgend puntje) dan moet je ook de gegevens bijhebben van jouw notaris (naam en adres). Deze gegevens worden ook opgenomen in de verklaring van wettelijk samenwonen.

Aanvraag

Samen een verklaring ondertekenen van wettelijke samenwonen bij de ambtenaar van Burgerlijke Stand.

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons