Nieuws

 • Drakenblad wordt 'UiT met vlieg in Maasmechelen'

  Het Drakenblad heet voortaan 'UiT met vlieg in Maasmechelen'. Een nieuwe naam maar wel nog steeds boordevol leuke, spannende, actieve activiteiten! Wat dacht je van een dagje Irrland, een escape room of wakeboarden?! Ook voor kinderen met een beperking zijn er heel wat leuke activiteiten!
  Inschrijven kan vanaf zaterdag 10 juni!

 • Administratief Centrum gesloten op 25 en 26 mei 2017

  Op donderdag 25 mei (Hemelvaart) en vrijdag 26 mei 2017 (brugdag) is het Administratief Centrum gesloten.

 • #WORK bereidt scholieren van Maasmechelen voor op de arbeidsmarkt

  Ook dit jaar organiseerde gemeente Maasmechelen het interactief en digitaal spel #WORK voor de Maasmechelse scholieren van het TSO, BSO en Tweedekansonderwijs. Zo'n 150 leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs en tweedekansonderwijs kregen via het spel de kans om kennis te maken met de arbeidsmarkt. Ook de leerlingen van het zevende jaar van PTS Maasmechelen namen deel en gingen in groepjes op pad met een ipad om opdrachten uit te voeren bij dienstverlenende organisaties waarmee ze in contact komen als werkzoekende eens ze hun studies hebben afgerond. De raadzaal van het gemeentehuis fungeerde als hoofdkwartier van het spel, van waaruit de jongeren vertrokken om te voet langs te gaan bij de verschillende organisaties. Schepen van onderwijs Mieke Ramaekers "Via het spel maken de jongeren kennis met organisaties zoals VDAB, mutualiteiten, vakbonden en interimkantoren. Op die manier verwerven zij een eerste positieve ervaring met de arbeidsmarkt in Maasmechelen en leren zij interactief een antwoord te vinden op vragen rond het vinden van een job."

  Ook na de spelweek kunnen de jongeren ervaring opdoen in ‘real life’ bij organisaties die deelnemen aan #WORK. Op deze manier kunnen zij feedback krijgen op hun persoonlijke CV en motivatiebrief, hetgeen hen zal helpen om een job te bemachtigen.
  #WORK is een spel ontwikkeld door vzw [ew32], een organisatie die zich inzet om maatschappelijke uitdagingen spreekbaar te maken voor jongeren.

 • Wegenis- en rioleringswerken schoolomgeving campus De Helix

  In de straten rondom de scholencampus De Helix worden er wegenis- en rioleringswerken uitgevoerd te verbetering van de verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid in deze schoolomgeving.
  Een overzicht van deze wegenis- en rioleringswerken en de planning vindt u hier.

 • Regionale sporteldag 50+

  Op dinsdag 30 mei 2017 organiseren we de jaarlijkse 'regionale sporteldag 50+'. Dit jaar gaat de sportdag door in het Cultureel Centrum van Lanaken.

 • Huisraad hoort niet op straat

  Afgedankte huisraad (tafels, stoelen, kasten…) wordt soms langs de straat geplaatst in de hoop er andere mensen nog een plezier mee te doen. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar dit zorgt voor een rommelige, soms verloederde aanblik van de straat. Bovendien is dit niet toegestaan en kan dit boetes tot gevolg hebben!
  Samen met jou streven we ernaar om van Maasmechelen een mooie, leefbare gemeente te maken en roepen we iedereen op om bruikbare spullen via de kringwinkel een tweede leven te geven. Je kan de spullen zelf naar de Kringwinkel brengen of ze laten ophalen aan huis. Resultaat is minder afval en een propere gemeente. Alleen maar winnaar dus!
  Meer info:www.kringwinkel.com – T 089 77 92 92

 • Ontwikkeling Nieuwe Bunders in Maasmechelen biedt ruimte voor minstens 500 nieuwe jobs

  De gemeenteraad van Maasmechelen heeft gisterenavond het licht op groen gezet voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Nieuwe Bunders. De gemeente zal hiervoor samenwerken met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg en de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Het terrein komt tegenover het bestaande terrein Oude Bunders aan de Rijksweg, vlakbij het op- en afrittencomplex van de E314. Burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen: “De unieke locatie met directe verbindingen naar Vlaanderen, Luik, Nederlands Limburg en het Duitse Ruhrgebied is een belangrijke troef voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid in Maasmechelen. Op termijn zullen er minstens 500 jobs gecreëerd worden op Nieuwe Bunders, wat van onschatbare waarde is voor de tewerkstelling in het Maasland.”

 • VERKOOP VERGUNNINGEN VOOR DE BOUW EN EXPLOITATIE VAN 3 WINDTURBINES TE MAASMECHELEN

  De gemeente Maasmechelen verkoopt de stedenbouwkundige en milieuvergunning (met bijhorende zakelijke rechten) voor de bouw en de exploitatie van drie windturbines op het grondgebied van Maasmechelen, industrieterrein Oude Bunders.
  Het verkoopdossier kan opgevraagd worden bij ENCON, kevin.schrijvers@encon.be, T 089 410 820. Biedingen moeten binnen zijn bij de gemeente uiterlijk op 15 juni 2017 om 11.00 uur.

 • Belastingsaangifte online invullen?

  Binnenkort is het weer tijd voor de jaarlijkse aangifte voor de personenbelasting. Almaar meer inwoners doen dit online via Tax-on-web. Je identificeert jezelf met je elektronische identiteitskaart of vreemdelingenkaart en bevestigt je aangifte met je pincode.
  Ken je je codes niet meer? Nieuwe codes kan je aanvragen bij dienst burgerzaken:
  T 089 769 624 – burgerzaken@maasmechelen.be – loket burgerzaken tijdens de openingsuren. Houd er rekening mee dat het ongeveer 3 weken duurt vooraleer je nieuwe codes beschikbaar zijn. Tijdig aanvragen dus!
  Hulp nodig?
  De belastingdienst organiseert zitdagen waar je terecht kan voor hulp bij het invullen van je belastingaangifte:
  Genk – Dieplaan 12: mei (elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur) – juni (elke werkdag van 9.00 tot 15.00 uur)
  Lanaken – Berenhofstraat 12: van 29 mei tot en met 2 juni – van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 15.30 uur

  Meer info: Controle directe belastingen Genk – 02 57 52 170

 • Herinrichting Rijksweg

  Voor de herinrichting van de Rijksweg ter hoogte van het industrieterrein Oude Bunders werden al heel wat werken uitgevoerd.
  De rotonde aan de Weg naar Zutendaal is ondertussen afgewerkt. De werken aan de fietstunnel en de Breitwaterstraat zijn klaar tegen het bouwverlof.
  Het verkeerslicht op de Rijksweg in de omgeving van de rotonde aan de Weg naar Zutendaal zorgt voor een veilige oversteek van voetgangers en fietsers. De verkeerslichten werken enkel op aanvraag: enkel indien een zwakke weggebruiker wenst over te steken (en op de knop drukt) zal het licht op rood springen voor het verkeer op de Rijksweg. In alle andere gevallen blijft dit verkeerslicht op groen staan. Om conflictsituaties aan het ronde punt tussen fietsers en voertuigen te vermijden, werd het dubbelzijdige fietspad niet aan de rotonde zelf aangelegd.
  Momenteel worden de nutvoorzieningen in de bermen van het kruispunt Windmolenweg / Kerkstraat gerealiseerd. Vanaf mei worden deze twee straten volledig afgesloten voor wegenwerken. Gedurende een half jaar zal het verkeer hiervan heel wat hinder ondervinden.

  In de schoolomgeving van campus De Helix werken we ondertussen ook verder aan het verhogen van de verkeersveiligheid. Het komende jaar worden werken uitgevoerd aan de Looheuvelstraat, Collegestraat en Heirstraat. De plannen van deze werken, evenals de fasering, timing, … vind je op de gemeentelijke website.

 • Dakisolatienormen

  Om de kwaliteit van woningen en huurwoningen te verbeteren, voert de Vlaamse regering strengere kwaliteitseisen in. Tegen 2020 worden strikte normen vastgelegd voor dakisolatie en dubbele beglazing.
  Dakisolatie
  Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen (eengezinswoningen, studio’s en appartementen), die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.
  Als minimumnorm voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W genomen, zo’n 3 à 4 cm isolerend materiaal. Het aantal centimeters verschilt naargelang de materiaalkeuze en de opgelegde norm is echter een minimumnorm. Indien technisch mogelijk, wordt er aangeraden om nog beter te isoleren. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan deze dakisolatienorm.
  Indien bij een woningonderzoek wordt vastgesteld dat de woning niet voldoet aan de isolatienorm, kent de woningcontroleur strafpunten toe. Tot 2020 krijgt de woning die niet voldoet aan de isolatienorm een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren. Vanaf 1 januari 2020 kan de woning eventueel ongeschikt verklaard worden door de burgemeester.

  Dubbele beglazing
  Eveneens tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) minstens dubbel glas (1,1 W/m².K )hebben.
  De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen ook al aan deze normering rond dubbele beglazing.
  Ook hier geldt dat wanneer bij een woningonderzoek wordt vastgesteld dat er geen dubbel glas is voorzien, strafpunten worden toegekend. Op termijn kan dit eveneens leiden tot ongeschiktverklaring van de woning.
  Stebo
  Heb je vragen over deze normen? Wil je weten wat de gevolgen zijn voor de woning die je verhuurt? Of zit je nog met andere technische vragen? Maak gebruik van de gratis dienst en aarzel niet om de architect van Stebo te contacteren via onderstaande contactgegevens.
  Ook dit jaar zijn er nog premies voor o.a. dakisolatie en superisolerende beglazing. Kom voor meer informatie zeker eens langs op het wekelijks spreekuur van Stebo: iedere donderdag van 9.30 tot 11.30 uur in het gemeentehuis (3de verdieping).

  Technisch adviseur Erwin Vaes - 0472 36 37 80 - erwin.vaes@stebo.be

 • Lancering campagne #maasmechelen Hastag emailhandtek

  Op vrijdag 28 april 2017 lanceert Toerisme Maasmechelen haar toeristisch seizoen met de campagne #Maasmechelen. Via deze social media campagne roepen we iedere inwoner, recreant en toerist op om hun leukste momenten te delen op Facebook en Instagram met vermelding van #Maasmechelen.

 • Infoblad april 2017 + UiTkalender mei/juni 2017 online Gemeente-Maasmechelen---Iblad-2017-04---def-1

  Verneem hier de laatste nieuwtjes uit Maasmechelen!

 • Wijziging WAP Opgrimbie

  Het wijkaanspreekpunt (WAP) voor Opgrimbie wijzigt van dag en uur. Vanaf 1 mei a.s. vind je het wijkaanspreekpunt iedere 2de en 4de woensdag van de maand, telkens van 13.00 tot 13.30 uur, in het wijkcentrum van Opgrimbie (Hoekstraat 1). Daarna vind je ons nog tot 15.00 uur in de wijk zelf waar wij eerdere meldingen opvolgen.
  Verder zijn er ook WAP’s:
  Eisden-cité/Pauwengraaf/Eisderbos De Bolster
  Kastanjelaan 61 Di nam
  1ste en 3de week
  Kotem/Boorsem/Uikhoven Wijkcentrum Boorsem
  Kannegatstraat 37 Wo nam
  1ste en 3de week
  Leut/Meeswijk Wijkcentrum Meeswijk
  Molenstraat 164 Wo nam
  2de en 4de week
  Beerensheuvel/Vucht-cité Projectencentrum
  Oude Baan 207 Do nam
  1ste en 3de week
  Kaemelsheuvel/Mariahof/Mariaheide Projectencentrum
  Oude Baan 207 Do nam
  2de en 4de week
  Opgrimbie/Klein Spanje Wijkcentrum Opgrimbie
  Hoekstraat 1 Wo nam
  2de en 4de week

  Geen WAP in je buurt? Geen nood, de WAP’ers kan eveneens bereikbaar: via mail wijkaanspreekpunt@maasmechelen.be of T Filip Ramakers (0475 54 34 62) - Marleen Schuermans (0492 58 55 83) - Tanja Iser (0496 26 42 11)

 • Gemeentelijk nationaal voetbaltornooi Maasmechelen 2017

  Op 7 mei 2017 wordt een gemeentelijk nationaal voetbaltornooi georganiseerd.
  Dit tornooi met deelname van ploegen uit verschillende gemeenschappen gaat door in het Gemeentelijk Sportpark, Kolenmijn-Limburg Maaslaan. De wedstrijden starten om 11.00 u. en de finalewedstrijd wordt om 19.00 u. gespeeld. De prijsuitreiking gebeurt achteraf in de businessruimte van het gemeentelijk sportstadion.
  Internationale drank- en eetstandjes bieden de mogelijkheid om naast de terreinen gezellig te verbroederen.

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons