Isoleren

Door te isoleren kan je het meeste energie besparen! Verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van je energiefactuur en door te isoleren kan je dit aandeel verminderen. Een goede zaak dus, zowel voor het milieu als voor je eigen portemonee.

 

Isoleren is de eerste maatregel die je neemt als je wil besparen. In een goed geïsoleerd huis heb je nog weinig verwarming nodig en kan dit met een kleinere en goedkopere centrale verwarming. 

 

Eerst isoleren

Als je gaat bouwen of verbouwen, denk dan zeker aan voldoende isolatie. Vergeet niet overal te isoleren (muren, vloeren, ramen en dak) en laat de isolatie overal goed op het gebouw aansluiten. Net zoals je geen jas met gaten draagt, laat je ook geen kieren en spleten in de isolatie. Eens het huis is afgewerkt is het moeilijk om nog bij te isoleren, vooral in muren en vloeren. Maak daarom werk van isoleren.

Invloed isoleren op waarde huis

De invloed van goed isoleren op de toekomstige waarde van je huis is heel groot. Over minder dan 10 jaar is het verplicht bijna energie neutraal te bouwen. Om je woning competitief te houden kan je best zoveel mogelijk isoleren.

 

Eigenlijk kost de extra isolatie je door de besparing op energiekosten niets meer. Bovendien ben je ongevoeliger voor energieprijsstijgingen en neemt de waarde van je gebouw toe. Er is geen enkele reden om het niet te doen.

 

Geen verbouwplannen?

Als je nog niet gaat verbouwen kan je toch nog heel wat besparen door het dak te isoleren en enkel glas te vervangen door superisolerende beglazing. Is de zolder niet verwarmd, kies er dan voor de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Zoldervloerisolatie is een stuk eenvoudiger te plaatsen

 

Doe het zelf? 

Een dak of zoldervloer kan je eventueel zelf isoleren op voorwaarde dat je hiervoor een opleiding volgt. Verder doe je een beroep op vakmensen. Een goede plaatsing staat garant voor een goede werking en een lange levensduur van de isolatie.

 

Te veel isoleren kan niet!

Je kan nooit te veel isoleren. Hoe dikker de (uiteraard volgens de regels van de kunst aangebrachte) isolatielaag, hoe beter je huis beschermd is. Vochtproblemen in woningen zijn geen gevolg van isolatie maar van een gebrek aan ventilatie. Kies daarom bij nieuwbouw of verbouwing altijd voor een goede ventilatie-installatie. Indien je ramen vervangt, kan je tegelijk ventilatieroosters voorzien.

 

Informatieavonden

In samenwerking met Limburg Isoleert zullen er informatieavonden plaatsvinden over isoleren in het algemeen, doe het zelf dakisolatie, muurisolatie en ventilatie. HIER kan je alle informatie terugvinden.

 


Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons