Natuurverven

Veel van de klassieke synthetische verven bevatten oplosmiddelen van petrochemische oorsprong (bv. white spirit). Dit is enorm schadelijk voor de gezondheid, niet alleen tijdens het schilderen zelf, maar ook tijdens de productie van de verf en bij het verwijderen ervan.

 

 Traditionele verf op waterbasis is minder schadelijk, maar bevat vaak andere schadelijke synthetische hulpmiddelen (bewaarmiddelen, pigmenten, roest- en schimmelwerende producten...). Omdat ze op waterbasis zijn, worden de borstels met water uitgespoeld en komen de verfresten vaak in het huishoudelijk afvalwater terecht. De waterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen niet uit het water halen met als gevolg dat ze in de omgeving terechtkomen. Ideaal zou zijn het spoelwater even te laten staan om de verf te laten bezinken, vervolgens het water af te gieten en het verfbezinksel met het Klein Gevaarlijk Afval (KGA) mee te geven.

 

 De keuze voor een natuurverf is een milieuvriendelijkere keuze. Bij natuurverven zijn alle ingrediënten van natuurlijke of minerale grondstoffen afkomstig. Zij zijn daarmee gezonder dan de traditionele verven, zowel in de productiefase (geen ingrediënten op petrochemische basis) als bij de verwerking ervan (geen schadelijke uitwasemingen) als in de afvalfase (de ingrediënten van watergedragen natuurverven zijn natuurlijk en brengen bijgevolg weinig schade toe aan het milieu).

 

 Natuurverven leveren bovendien een niet te onderschatten bijdrage aan de creatie van een gezond binnenklimaat. Ze veroorzaken geen schadelijke uitwasemingen en zijn antistatisch (trekken geen stof aan). Sommige natuurverven zoals bv. leemverf kunnen zelfs kwalijke geuren neutraliseren.

 

 Het gebrekkige aanbod aan natuurverven mag geen argument vormen om niet voor natuurverven te kiezen. Het aanbod heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Voor de meeste toepassingen zijn vandaag de dag wel natuurverven beschikbaar, hetzij voor muren, schrijnwerk binnen of buiten enzovoort. Van sommige soorten natuurverf bestaan er gigantische waaiers aan kleurmogelijkheden en ook in kwaliteit moeten ze niet meer onderdoen voor traditionele verf.

 

Uitgelicht

Contact

Duurzaamheid

Heirstraat 239

3630 Maasmechelen

 

T 089 76 96 95

E-mail

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons