Opleidingscheques

 

 

Wat?

Met opleidingscheques kan je een opleiding, loopbaanadvies of competentiemeting betalen bij de erkende opleidingsverstrekkers.

 

Let wel: enkel de rechtstreekse of directe kosten (inschrijvingsgeld, cursusmateriaal, examens of tests ...) worden terugbetaald. Verplaatsingskosten en kosten voor kinderopvang zijn bijvoorbeeld geen rechtstreekse kosten en dus uitgesloten. Wil je zeker zijn? Ga bij de opleidingsverstrekker na welke kosten hij dekt vóór je de cheques bestelt.

 

Voor elke opleiding die je met opleidingscheques betaalt, past de Vlaamse overheid per cheque de helft bij. Voor de cheques die een waarde hebben van 5, 10 en 25 euro betaal je zelf dus slechts 2,5, 5 en 12,5 euro. Per kalenderjaar kan je maximaal voor 250 euro opleidingscheques aankopen.

 

Een voorbeeld. Je wil een opleiding volgen waarvan het inschrijvingsgeld 120 euro bedraagt. Bestel dan cheques voor de waarde van je opleiding, nl. 120 euro. Aangezien de Vlaamse overheid de helft bijpast, moet jij daar slechts 60 euro voor betalen. Met je opleidingscheques ter waarde van 120 euro betaal je dan je inschrijvingsgeld.

 

terug naar boven

Voor wie?

Ben je een werknemer of interim-kracht en woon je in Vlaanderen of in het Brussels gewest, dan kan je gebruik maken van de opleidingscheques van de Vlaamse overheid.

 

Je komt NIET in aanmerking als zelfstandige, of als 16 tot 25-jarige tewerkgesteld met:

  • een studentenovereenkomst.
  • een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand in het kader van een leerovereenkomst.

 

Bijkomende vergoedingen:

  • Heb je geen diploma secundair of hoger onderwijs? Dan doet de Vlaamse overheid voor jou iets extra
  • Heb je net loopbaanbegeleiding gevolgd en start je met een opleiding? Dan kan je in aanmerking komen voor een

bijkomende tegemoetkoming.

 

 

Waar?

Kom je in aanmerking, dan beslis je zelf waar en wanneer je een opleiding of een loopbaanbegeleiding volgt. 

 

De opleiding moet wel verstrekt worden door een instelling die erkend wordt in Vlaanderen. Bovendien moet de opleiding bijdragen tot je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Je mag de opleiding niet in opdracht van de werkgever volgen. Na de opleiding of begeleiding krijg je een attest waaruit blijkt wat je hebt gevolgd en welke competenties je hebt verworven.

 

 

Wanneer?

Wanneer volg je een opleiding betaald met opleidingscheques?

 

  • In je vrije tijd. Dat wil zeggen: enkel buiten je normale werkuren of tijdens periodes van wettelijke schorsing van je arbeidsovereenkomst.
  • Bij opname van opleidingsverlof. Dat wil zeggen: betaald educatief verlof, opleidingskrediet of verlof voor sociale promotie.

 

Hoe?

De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na de start van een opleiding of het afleggen van een examen of test. Je kan ze dan gedurende 14 maanden gebruiken. De begin- en einddatum staan op de cheque.

 

Bestel je cheques tijdig, want ze zijn beperkt. Bovendien hoef je zo het inschrijvingsgeld voor de opleiding niet zelf voor te schieten. Heb je het inschrijvingsgeld toch zelf al betaald, vraag dan aan je opleidingsinstantie of zij bereid is dat geld terug te betalen op het moment dat je haar de opleidingscheques bezorgt. De opleidingsinstantie is niet verplicht om op je vraag in te gaan.

 

 

Bestellen?
Klachten?

Contacteer de Cel opleidingscheques.  Zij behandelt alle klachten in verband met opleidingscheques.

terug naar boven

Uitgelicht

Contact

Onderwijs&Educatie

Oude Baan 207

3630 Maasmechelen

 

T 089 76 98 00


Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons