Gezondheidsgids Maasmechelen

Afbeelding 2

Meer info over gezondheidsthema’s?

samenleven@maasmechelen.be


 Hou je het rookvrij? Hoe hou je je omgeving en woning gezond?

 Voel jij je fit in je hoofd? Laat jij je onderzoeken? Laat jij je vaccineren?

Hoe voorkom je vallen? Beweeg je voldoende?

Hoe ga je om met drugs en met alcohol?

 

Afbeelding 3

Beste inwoners,

 

Tegenwoordig worden mensen overspoeld met gezondheidsinformatie. Soms leidt deze overdaad aan gezondheidsitems tot onnodige angst, geldverspilling en foute beslissingen. Het is daarom belangrijk om onze burgers objectieve en correcte gezondheidsinformatie te geven.

Deze gids bevat basisinformatie over 11 gezondheidsthema’s, interessant voor alle leeftijden. Het zijn de thema’s waarrond onze gemeente preventieve acties onderneemt. U bent uitgenodigd om eraan deel te nemen.

Wie nog meer wil weten over de thema’s, kan in deze gids interessante links, adressen en telefoonnummers vinden.

Gezond zijn is een kostbaar goed.  En wie zich goed in zijn vel voelt, geniet daar niet alleen zelf van. Men kan dan ook meer betekenen voor anderen.

Veel  leesgenot!

Mieke Ramaekers

schepen van samenleven

 

Eet je gezond?

Goede raad

De actieve voedingsdriehoek toont wat en hoeveel je elke dag best eet. Hij geeft ook raad over beweging.

 • Eet verstandig: eet elke dag uit elke groep van de actieve driehoek iets, behalve uit de restgroep. Hoe groter het vak in de driehoek, hoe meer je ervan neemt.

 • Zorg voor afwisseling: eet verschillende voedingsmiddelen uit dezelfde groep.

 • Hou je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van elke groep.

 • Eet 300 gram groenten, 2 stukken fruit, volle graanproducten en peulvruchten zoals bonen en erwten. En wissel af, vooral in kleur.

 • Eet maximum 100 gram vlees, vis, eieren of vervangproducten per dag. Vermijd voorbewerkte vleeswaren zoals salami, worst, paté...

 • Beperk het aantal producten dat je uit de restgroep neemt. Dat zijn bijvoorbeeld vetrijke snacks, tussendoortjes en dranken met veel suiker.

Afbeelding 4Nuttige websites

In Maasmechelen

 • Diëtisten in Maasmechelen vind je terug in de gemeentegids onder ‘vrije beroepen’

 

 • Er zijn ook tal van initiatieven m.b.t. gezonde voeding in onze gemeente:


kruidentuintjes in de wijk Grimbeyerbroeck, op stap met een gezonde hap in de Soma, gezondheidssessie ‘weet wat je eet over gezond en budgetvriendelijk inkopen’, de gezondheidsrally, infosessie ‘gezond opgroeien-over eten en bewegen bij kinderen’, lezing ‘hoe behouden wij onze levenskwaliteit’…

Op http://www.datvoeltbeter.be/ vind je meer informatie over gezond eten en de actieve voedingsdriehoek. Je leest er aanbevelingen per groep van de driehoek en vindt er tips voor peuters en kleuters, lagere schoolkinderen, jongeren, volwassenen én ouderen.

Benieuwd of je gezond eet en voldoende beweegt? Surf naar www.gezondheidstest.be.
Voor advies op maat kan je terecht bij een voedingsdeskundige of diëtist. Op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten, http://www.vbvd.org/, kan je op zoek naar een diëtist in je buurt.

De Vlaamse Diabetesliga wil het welzijn verbeteren van mensen die met diabetes worden geconfronteerd en geeft ondersteuning om diabetes te voorkomen. Je leest er alles over op http://www.diabetes.be/ en op http://www.diabetespreventie.be/.

De mutualiteiten organiseren ook boeiende infoavonden, cursussen en activiteiten rond gezonde voeding. www.cm.be, www.devoorzorg.be, www.oz.be, www.liberalemutualiteit.beBeweeg je voldoende?

Goede raad

Volg als volwassene één van de drie tips uit de laag lichaamsbeweging van de actieve voedingsdriehoek. Ga voor het advies dat het best past bij jouw dagelijks leven:

www.vigez.be/voeding_en_beweging. Klik door op: beweging / hoeveel moeten we bewegen.

 • Beweeg elke dag minstens een half uur waarbij je dieper en sneller ademhaalt dan normaal, maar je nog een gesprek kan voeren. Je kan dit half uurtje ook opsplitsen in 2 keer 15 minuten of 3 keer 10 minuten.

 • Beweeg 3 dagen per week minstens 20 minuten waarbij je een stuk sneller ademhaalt dan normaal en goed zweet.

Lijkt geen van deze tips haalbaar voor jou? Probeer langzaamaan meer te bewegen: in je vrije tijd, thuis, op weg naar het werk of de winkel… Vraag raad aan je huisarts als je chronische gezondheidsproblemen hebt of als je de voorbije vijf jaar erg weinig hebt bewogen en ouder bent dan 35 jaar.

Ook lang stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Probeer niet te lang te zitten. Je doorbreekt het zitten door na 30 minuten stilzitten even recht te staan.

 

Afbeelding 5 

Nuttige websites

Benieuwd of je gezond eet en voldoende beweegt? Of zin in een aantal online voedings– en beweegtesten?

Surf naar www.gezondheidstest.be.

Elke dag bewegen, levert je heel wat voordelen op.

Op de website http://www.datvoeltbeter.be/ vind je heel wat beweegtips. Je kan beweging ook inpassen in je dagelijks leven. Daarnaast vind je op http://www.10000stappen.be/ informatie over betrouwbare stappentellers en een online stappendagboek.

Zin in sporten en ouder dan vijftig? Surf naar http://www.sportelen.be/.

Tips voor gezinnen, kinderen en jongeren vind je op http://www.gezondopvoeden.be/.

De mutualiteiten organiseren ook boeiende infosessies, cursussen en activiteiten rond bewegen. www.cm.be, www.devoorzorg.be, www.oz.be.

Wil je sporten op een gezonde en veilige manier? Neem dan contact op met je huisarts.In onze gemeente

Beweegactiviteiten

Op http://www.datvoeltbeter.be/ (klik op ‘agenda’ en kies ‘Provincie Limburg’ en ‘Maasmechelen’) vind je heel wat activiteiten om te bewegen.

Sportclubs

Sportclubs in jouw buurt vind je op www.bloso.be/sportdatabank.

Gemeentelijke sport- en beweegactiviteiten

Gemeentelijke sport-en beweeg activiteiten vind je op www.maasmechelen.be/Vrije_tijd/Sport/Sportaanbod

Sportaccomodaties en zwembad

Sportinfrastructuur in Maasmechelen vind je op www.maasmechelen.be/Vrije_tijd/Sport/Sportaccommodaties

Gratis stappentellers lenen

Bij Toerisme Maasmechelen zijn gratis stappentellers te lenen (waarborg van €10 – identiteitsdocument afgeven). http://www.toerismemaasmechelen.be/

Huisarts

Zin om te bewegen? Vraag aan je huisarts. Hij zet je op weg.

 

 

Hoe hou je het rookvrij?

 

Afbeelding 6 

Goede raad

Stoppen met roken levert veel voordelen op: voor je gezondheid, je omgeving en je portemonnee.

Ben je gestopt met roken, dan merk je snel dat je minder hoest ‘s morgens, een frissere adem hebt, dat je er beter uitziet en je ook beter voelt. Op lange termijn heb je minder kans op een hartinfarct, een beroerte en op bepaalde kankers. En je conditie verbetert. Bovendien bespaar je heel wat. Ook je gezin, vrienden en collega’s vinden je rookstop fijn.

Zwanger? Door niet te roken tijdens je zwangerschap geef je je kind zonder twijfel de beste start. Als je zelf niet rookt, vermindert de kans dat je kinderen beginnen met roken.Nuttige websites en telefoonnummers

Stoppen met roken? Het kan. Tabakstop is een gratis dienst waar je terecht kan als je hulp wil bij stoppen met roken. Je vindt hen online op http://www.tabakstop.be/.
Voor gratis telefonische hulp bel je naar 0800 111 00.
iCoach is een gratis online tool van de Europese Commissie die al 400.000 mensen heeft geholpen te stoppen met roken. Zin om te stoppen, maar heb je een duwtje in de rug nodig? Neem eens een kijkje op http://www.stopsmokingcoach.eu/.

 

Ouders met opvoedingsvragen over roken kunnen terecht op www.gezondopvoeden.be.

Op http://www.vlaanderenstoptmetroken.be/ vind je alle informatie over hoe je stoppen met roken kan aanmoedigen en ondersteunen. Zowel op school, als in de gemeente, op het werk en in de zorg.

In onze gemeente

Wil je stoppen met roken? Vraag advies aan je huisarts, apotheker of volg een rookstopcursus bij een erkend tabakoloog. Het RIZIV betaalt professionele rookstopbegeleiding grotendeels terug.
Rookstopcursussen in Maasmechelen:In het Medisch Centrum Huisartsen Maasmechelen kan je in groep van 4 mensen een rookstopcursus volgen, begeleid door een tabakoloog / psycholoog.

Meer info vind je op http://www.mchm.be/ of bel voor een afspraak op het secretariaat van het medisch centrum: 089/76 60 63.

 

Hoe ga je om met alcohol?Goede raad

Velen onder ons drinken alcohol en vinden dat fijn en lekker. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Toch kan alcohol best verraderlijk zijn. Om allerlei redenen kunnen mensen soms ook 'te veel' drinken. Wil je verantwoord drinken, zonder schade toe te brengen aan je gezondheid, volg dan deze tips:

Voor mannen
: Drink maximaal drie standaardglazen per dag en ten minste twee dagen per week geen alcohol. Drink per gelegenheid nooit meer dan vijf standaardglazen en maximaal eenentwintig glazen per week. Een standaardglas bevat 10 gram alcohol.

Voor vrouwen: Drink maximaal twee standaardglazen per dag en ten minste twee dagen per week geen alcohol. Drink per gelegenheid nooit meer dan drie standaardglazen en maximaal veertien glazen per week.

Afbeelding 7

 

Een standaardglas verschilt van drank tot drank – bron www.alcoholhulp.be

Jongeren onder de 16 drinken beter geen alcohol, maar ook wie zwanger is of wil worden, borstvoeding geeft, moet rijden of machines moet bedienen, drinkt best helemaal niet. Ben je gezond en volg je deze tips? Dan ondervind je ook op termijn geen schadelijke lichamelijke gevolgen.Afbeelding 8


Nuttige websites en telefoonnummers

Al sinds 1994 kunnen ouders, studenten, partners, vrienden, familieleden en gebruikers terecht bij De DrugLijn. Dat is dé Vlaamse service die je verder helpt met al je vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Je vindt ze online op http://www.druglijn.be/ of telefonisch op het nummer 078 15 10 20. Je bereikt hen gratis via de chat of via Skype.

Op de website van De DrugLijn kan je allerlei zelftests doen. Check hoeveel jij weet over alcohol of ga na welke risico’s je alcoholgebruik met zich meebrengt.

Nog meer tests vind je op http://www.alcoholhulp.be/. Daar kan je ook terecht voor online zelfhulp en online begeleiding.

Info over andere zelfhulgroepen vind je via http://www.zelfhulp.be/


In onze gemeente


Vraag raad aan je huisarts of stap binnen bij het CAD (Centra voor alcohol -en andere drugproblemen).

Ook familieleden, vrienden of eender wie een vraag heeft over alcoholgebruik kan terecht bij het CAD. Bij het CAD kan je ook terecht voor andere verslavingsvragen zoals internet, gokken, medicatie, cannabis.

CAD Maasmechelen, Projectencentrum, Oude Baan 207, Tel. 011/71 60 02, www.cadlimburg.be

De Bongerd is een zelfhulpgroep voor verslaafden die wekelijks samenkomt in de bibliotheek in Maasmechelen . Via hun website of via mail kan je anoniem contact opnemen: http://www.zelfhulpgroep-debongerd.be/, zelfhulpgroepdebongerd@gmail.comHoe ga je om met drugs?

Afbeelding 9 

Goede raad

Het gebruik van drugs (cannabis, cocaïne, speed, XTC…), maar ook van pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen maakt deel uit van de samenleving. De meeste mensen komen tijdens hun leven wel eens in contact met (illegale of legale) drugs of kennen mensen in hun omgeving die drugs gebruiken.

Hoe ga je daarmee om? De veiligste keuze is om geen drugs te gebruiken. Want druggebruik houdt altijd risico's in. Je kan verslaafd raken aan drugs en er zijn mensen die zwaar in de problemen komen door hun druggebruik. Niet iedereen die gebruikt, raakt automatisch verslaafd. Dat hangt niet alleen af van de eigenschappen van de drug zelf, maar ook van de persoon en de omstandigheden waarin hij of zij gebruikt.

Druggebruik kan ook zorgen voor juridische, financiële of sociale problemen. En het brengt je gezondheid in gevaar. Niet alleen als je zelf gebruikt. Ook als ouder, partner, vriend, collega, zoon of dochter kan je met vragen, twijfels en bezorgdheden te maken krijgen. Ben je op zoek naar informatie of documentatie? Wil je meer weten over preventie? Ben je op zoek naar hulp? Dan kan je terecht bij De Druglijn. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen. Je krijgt steeds een antwoord op maat.

Je kan met je vragen over het gebruik van legale drugs (pijnstillers, slaap- en kalmeermiddelen) ook bij je huisarts terecht.Nuttige websites en telefoonnummers

Al sinds 1994 kunnen ouders, studenten, partners, vrienden, familieleden en gebruikers terecht bij De DrugLijn. Dat is dé Vlaamse service die je verder helpt met al je vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Je vindt ze online op http://www.druglijn.be/ of telefonisch op het nummer 078 15 10 20. Je bereikt hen gratis via de chat of via Skype.

Op de website van De DrugLijn kan je allerlei zelftests doen. Check hoeveel jij weet over cannabis, cocaïne, speed en XTC of ga na welke risico’s je gebruik met zich meebrengt.

Nog meer tests vind je op http://www.cannabishulp.be/ en http://www.drughulp.be/. Daar kan je ook terecht voor informatie over de drug, voor zelfhulpprogramma’s en online begeleiding.

Op de interactieve website over cannabis, http://www.laatjenietvangen.be/, vind je een quiz over de drug. Daarnaast verwijst de website je door naar informatie- en hulpkanalen.

Info over andere zelfhulpgroepen vind je via http://www.zelfhulp.be/In onze gemeente

Vraag raad aan je huisarts of stap binnen bij het CAD (Centra voor alcohol -en andere drugproblemen).

Ook familieleden, vrienden of eender wie een vraag heeft over druggebruik kan terecht bij het CAD. Bij het CAD kan je ook terecht voor andere verslavingsvragen zoals internet, gokken, medicatie, cannabis.

CAD Maasmechelen, Projectencentrum, Oude Baan 207, Tel. 011/71 60 02, www.cadlimburg.be

De Bongerd is een zelfhulpgroep voor verslaafden die wekelijks samenkomt in de bibliotheek in Maasmechelen. Via hun website of via mail kan je anoniem contact opnemen: http://www.zelfhulpgroep-debongerd.be/, zelfhulpgroepdebongers@gmail.com


Hoe hou je je omgeving gezond?


 

Afbeelding 10Goede raad

 • Verplaats je op een gezonde manier: ga te voet of met de (elektrische) fiets. Moet je een langere afstand overbruggen, kies dan voor het openbaar vervoer in plaats van je wagen.

 •  Ga gezond de warme zomer door: drink meer dan gewoonlijk, maar geen alcohol of dranken met cafeïne. Koel je lichaam regelmatig af, blijf binnen tijdens de warmste momenten van de dag, hou je woning koel en beperk (zware) fysieke inspanningen bij erg warm weer. Draag lichte kledij, een zonnehoed of pet en smeer je in met zonnecrème als je buiten komt. Schenk extra aandacht aan dit advies in geval van kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

 • Tuinier gezond: ook zonder bestrijdingsmiddelen kan je een mooie tuin aanleggen en onderhouden. Voorkom het gebruik van bestrijdingsmiddelen door de juiste plant op de juiste plaats te kiezen. Zie onderstaande links voor tips en info.

 • Bestrijd insecten en ongedierte plagen, maar hou je eigen gezondheid in het achterhoofd: gebruik alternatieve middelen in plaats van insecticiden.

 • Let op als je de natuur ingaat: raak geen berenklauw aan, blijf uit de buurt van eikenprocessierupsen en controleer je lichaam na de wandeling op teken.

 • Stook geen vuurtjes buiten: de hinder en gezondheidseffecten door stoken zijn nadelig voor jezelf, maar ook voor je buren.

 • Op dit moment zijn de meeste wetenschappers van mening dat er geen wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen zijn dat straling van zendantennes en gsm’s ongezond zijn. Wil je toch je blootstelling beperken, sms in plaats van te bellen of bel met een oortje.

 • Laat periodiek je verwarmingsinstallatie onderhouden. Verwarmingstoestellen op gas moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voor verwarmingstoestellen op stookolie of brandstof moet dit jaarlijks gebeuren.Nuttige websites

Informatie over welke invloed je omgeving heeft op je gezondheid vind je op http://www.gezondheidenmilieu.be/ (vroeger: http://www.mmk.be/). Klik door naar de infopagina’s.

Ben je op zoek naar alternatieven voor pesticiden en insecticiden of wil je informatie krijgen over de juiste aanleg van je tuin, surf dan naar http://www.zonderisgezonder.be/.

Heb je vragen over gezondheid en luchtverontreiniging, surf dan naar http://www.properelucht.be/.

Op http://www.eikenprocessierups.be/ vind je informatie over eikenprocessierupsen.

Wil je meer weten over buiten stoken? Surf naar http://www.stookslim.be/.

Informatie over het verplichte onderhoud van je verwarmingstoestel vind je op www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/onderhoud-en-kwaliteit/verplicht-onderhoud-van-uw-cv-installatie-centrale-verwarmingIn onze gemeente

Voor meer informatie over onkruidbestrijding en de eikenprocessierups kan je terecht bij de gemeentelijke dienst patrimonium en groen, tel. 089/769 786.

Voor meer informatie over het verbranden van afval, stookinstallaties, zendantennes,… kan je navraag doen bij de gemeentelijke dienst leefmilieu, tel. 089/769 691.

Voor vragen over je leefomgeving en gezondheid kun je terecht bij de medisch milieukundige van de Limburgse Logo’s www.limburg.be/milieugezondheid

 

Hoe hou jij je woning gezond?

 

Afbeelding 11

Goede raad

       Rook niet en zeker niet binnen.

 •  Ventileer je woning, ook in de winter. Zet waar mogelijk 24 uur op 24 de ventilatieroosters open of de ramen op een kier. Verlucht ‘s avonds en ‘s morgens extra door ramen en deuren 15 minuten wijd open te zetten. Verlucht ook extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, verven, de plaatsing van nieuwe meubels…

 •  Gebruik gezonde en milieuvriendelijke poetsproducten.

 •  Een goed geventileerde kamer, een goed trekkende schoorsteen en een goed afgesteld verwarmingstoestel verminderen de kans op CO-vergiftiging. Laat jaarlijks een vakman komen voor het onderhoud.

 •  Verwarm je woning bij voorkeur niet met een kachel, openhaard of allesbrander. Gebruik je deze toestellen toch, zorg er dan voor dat je enkel onbehandeld en droog hout verbrandt.

 •  Schimmelvlekken in je woning? Verwijder de schimmel en pak het achterliggende vochtprobleem aan.

Hoe hou je je woning gezond?

 

 

Nuttige websites

Informatie over welke invloed je omgeving binnenshuis heeft op je gezondheid vind je op http://www.gezondbinnenmilieu.be/. Klik door naar de infopagina’s.

Op http://www.koolstofmonoxide.be/ vind je meer over CO en CO-vergiftiging.

Wil je meer weten over gezonde en milieuvriendelijke klus- en poetsproducten, surf dan naar http://www.milieukoopwijzer.be/ of http://www.eenveilignest.nl/.

Tips over binnen stoken vind je op http://www.stookslim.be/.In onze gemeente

Voor meer informatie kan je contact opnemen met je huisarts of de milieudienst van de gemeente.

Voor vragen over je leefomgeving en gezondheid kun je terecht bij de medisch milieukundige van de Limburgse Logo’s www.limburg.be/milieugezondheid

 

Hoe voorkom je vallen?

Afbeelding 12

Goede raad

Op oudere leeftijd is een val snel gebeurd. Heb je soms moeite om je evenwicht te bewaren? Of ben je onlangs gevallen? Dan raadpleeg je best je huisarts. Met deze tips vermijd je vallen:

 

 • Blijf fit en actief: blijf bewegen

 •  Ga voor een veilig huis: kleef bijvoorbeeld antislip op de traptreden, zorg voor voldoende verlichting, laat niets rondslingeren…

 •  Draag zorg voor je voeten: kies voor aangepaste schoenen

 •  Kijk uit met je ogen: draag een bril als je er één nodig hebt, ga regelmatig op controle bij de oogarts, leg je bril op een vaste plaats of gebruik een brilkoordje…

 •  Let op je voeding en de medicijnen die je neemt: gezonde voeding houdt je spieren en beenderen sterk. Bespreek met je huisarts welke medicijnen je neemt. Vermijd kalmeer- en slaapmiddelen

 •  Ben je ouder dan 65 jaar en ben je onlangs gevallen of ben je vaak duizelig? Vertel dat aan je huisarts

 

Nuttige websites

De kans op een val kan je gemakkelijk verkleinen. Hoe? Door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Op de website http://www.valpreventie.be/ vind je daarover heel wat informatie.

 


In onze gemeente


Raadpleeg je huisarts als je ouder bent dan 65 jaar en onlangs gevallen bent of als je last hebt van duizeligheid.

De gemeentelijke sportdienst organiseert ook heel wat beweegactiviteiten voor senioren. Het aanbod vind je op www.maasmechelen.be/Vrije_tijd/Sport/Sportaanbod/Medioren_en_senioren

In de thuiszorggids ‘Thuiszorg in Maasmechelen’ vind je nuttige informatie over diverse diensten en instellingen die betrokken zijn bij de ouderenzorg. Ook kan je er adressen en contactgegevens vinden voor hulp en ondersteuning voor zieken of hulpbehoevenden. De thuiszorggids kan ook geraadpleegd worden op de website van het OCMW :http://www.ocmwmaasmechelen.be/product/512/default.aspx?_vs=0_N&id=92

 

 

Laat jij je onderzoeken?

Borstkanker – baarmoederhalskanker - dikkedarmkankerAfbeelding 13

Goede raad

Ben je een vrouw tussen 50 en 69 jaar? Dan kan je je om de twee jaar kosteloos laten onderzoeken op borstkanker. Dat gebeurt best met een screeningsmammografie. Dat is een radiografie van de borsten. Die kan je op twee manieren krijgen:

Met een voorschrift voor een screeningsmammografie dat je van je huisarts of gynaecoloog krijgt

Met de uitnodiging die je per post krijgt toegestuurd

Ben je een vrouw tussen 25 en 64 jaar? Dan kan je om de drie jaar een kosteloos onderzoek (je betaalt enkel het remgeld bij je arts) naar baarmoederhalskanker laten doen. De huisarts of gynaecoloog neemt dan een uitstrijkje. Je krijgt daarvoor een aanmoedigingsbrief per post als het langer dan drie jaar geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen.

Dikkedarmkankerscreening wordt aangeraden voor mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar. Ben je tussen 56 en 74 jaar? Dan krijg je om de twee jaar per post een gratis test voor de stoelgang toegestuurd. Het staal dat je met deze test afneemt, stuur je met een (vooraf gefrankeerde) omslag naar het labo, waar het onderzocht wordt. Jij en je huisarts ontvangen binnen de 14 dagen het resultaat van de test. Ben je tussen 50 en 55 jaar en wil je een test doen, dan kan je terecht bij je huisarts. (Deze test is wel betalend).Nuttige websites

Op de website http://www.bevolkingsonderzoek.be/ vind je alle informatie over de bevolkingsonderzoeken georganiseerd door de Vlaamse overheid.

Wil je zien hoe een borstfoto of mammografie wordt genomen? Bekijk deze film via http://vimeo.com61538248/

 

Wil je weten hoe je de afnameset voor het dikkedarmkankeronderzoek gebruikt? Het filmpje via de link https://www.bevolkingsonderzoek.be/media_processed/files/filmpje_staalname.mp4 toont je stap voor stap hoe het moet.

 

In onze gemeente

 

Er is een mammografische eenheid in het Medisch Centrum voor Huisartsen Maasmechelen op de Koning Albertlaan 35. http://www.mchm.be/, Tel. 089/76 60 63.

Wil je meer weten over de bevolkingsonderzoeken? Vraag ernaar bij je huisarts of bel het gratis nummer 0800 60 160.Laat jij je vaccineren?

Afbeelding 14 

Goede raad

Tegen heel wat infectieziekten bestaan vaccins. Door je te laten vaccineren, bescherm je jezelf en zorg je ervoor dat een ziektekiem zich minder makkelijk voortzet van mens tot mens. Een hoge vaccinatiegraad kan een ziekte uitroeien. Denk maar aan de pokken. Blootstelling aan infectieziektes is vaak oncontroleerbaar en onvoorspelbaar. Daarom kan je best contact opnemen met je huisarts om te zien of je goed beschermd bent.

In België is enkel de poliovaccinatie verplicht. Andere vaccinaties zijn vrij. De Hoge Gezondheidsraad en de Vlaamse Vaccinatiekoepel bevelen echter een aantal vaccinaties aan voor volwassenen om voor de beste bescherming te zorgen:

 • Tetanus (klem): herhaling om de tien jaar

 • Difterie (kroep): herhaling om de tien jaar

 • Pertussis (kinkhoest): herhaling om de tien jaar en bij elke zwangerschap, steeds in combinatie met het difterie- en tetanusvaccin

 • Pneumokokken (bacteriën die o.a. hersenvliesontsteking, longontsteking, middenoorontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)


Sterk aanbevolen voor Aanbevolen voor

▪ mensen die na een ▪ volwassenen boven 45 jaar met een

ziekte of ongeval geen milt of een slecht chronische cardiovasculaire aandoening

werkende milt hebben of longaandoening, maar ook ingeval van

▪ zieken met een gewijzigde immuniteit alcoholisme, levercirrose, diabetes of

(door sommige kankers, AIDS, leukemie…) chronische nierinsufficiëntie
▪ alle volwassenen ouder dan 60 jaar.

Bespreek dit met je huisarts.

 • Griep: de jaarlijkse griepprik is aanbevolen voor:

 • Zwangere vrouwen die in het 2e of 3e trimester van hun zwangerschap zijn tijdens het griepseizoen

 • Iedereen vanaf de leeftijd van zes maanden met een hartziekte, een longziekte, een lever- of nierziekte, diabetes, een chronische spierziekte of verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling

 • Iedereen die ouder is dan 65 jaar

 • Iedereen die in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen is

 • Alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of zorgen voor kinderen jonger dan zes maanden

Let wel, een vaccinatie biedt helaas geen 100% bescherming. Vraag meer uitleg aan je huisarts.Nuttige websites

Wie laat zich het best vaccineren tegen wat en wanneer? Vraag advies aan je huisarts of neem een kijkje op www.zorg-en-gezondheid.be/vaccinaties/.

Ben je zwanger of heb je jonge kinderen? Op de website van Kind en Gezin lees je alles over de basisvaccins die ze nodig hebben.

Vergeet niet om het polioattest dat u ontving bij de geboorteaangifte van uw kind na het laatste vaccin

binnen te brengen in uw gemeente. Doe dit voor uw kind 18 maanden wordt.

Voor wie is het aanbevolen om zich laten vaccineren tegen griep? En waarom? Wanneer moet je dat juist laten doen en hoeveel kost dat dan? Antwoorden vind je op http://www.griepvaccinatie.be/ of http://www.influenza.be/.

De Europese Vaccinatieweek is een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tijdens die week wordt overal in Europa aandacht gevraagd voor het belang van vaccinaties. Het thema verandert om de twee jaar. Wil je hierover meer weten? Dan is de website http://www.vaccinatieweek.be/ waar je moet zijn.

Ben je niet zeker of je een griepprik nodig hebt? Wil je weten of je in orde bent met je andere vaccinaties? Vraag het aan je huisarts.

 

 

Voel jij je fit in je hoofd?

 

 

Afbeelding 15

 

Goede raad

Je goed in je vel voelen is belangrijk, want wie zich mentaal goed voelt, kan zijn talenten ontplooien, gaat beter om met de dagelijkse stress en belangrijke levensgebeurtenissen, kan beter werken en draagt meer bij tot de gemeenschap.


Iedereen maakt af en toe een moeilijke periode mee. De tien ‘Fit in je Hoofd’ tips die je helpen om hier beter mee om te gaan zijn:


Vind jezelf oké

Praat erover

Beweeg

Probeer iets nieuws

Reken op vrienden

Durf nee zeggen

Ga ervoor

Durf hulp vragen

Gun jezelf rust

Hou je hoofd boven water

 Nuttige websites en telefoonnummers

 

 

 

Ben je tussen 12 en 16 jaar oud? Klop dan zeker eens aan bij http://www.noknok.be/. Dit is een leuke website boordevol opdrachten, oefeningen en tips die je helpen om sterker in je schoenen te staan.

 

Ben je een zestigplusser en wil je graag aan de slag met de uitdagingen van het ouder worden? Dan is Zilverwijzer zeker iets voor jou. Meer info vind je via http://www.fitinjehoofd.be/.

Ben je op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening? Of wil je meer lezen over geestelijke gezondheid? Surf dan naar http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/.

 

Heb je dringend nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn1813. Je surft naar http://www.zelfmoord1813.be/ of belt het nummer 1813. Tussen 19.00 uur en 21.30 uur kan je op de website ook chatten met een medewerker.

 

CAW Limburg vzw biedt hulp bij al je welzijnsvragen. CAW geeft informatie en advies, biedt psychosociale begeleiding aan en verleent onderdak in crisissituaties. Via http://www.cawlimburg.be/

kan je bellen, mailen of chatten met een hulpverlener of een afspraak maken.

 

De mutualiteiten organiseren ook boeiende infosessies, cursussen en activiteiten rond het thema ‘goed in je vel’ www.cm.be, www.devoorzorg.be, www.oz.be.

Info over zelfhulgroepen vind je via http://www.zelfhulp.be/In onze gemeente


Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Je vindt de psychologen en psychiaters terug in de gemeentegids onder de rubriek ‘vrije beroepen’.

Spring binnen bij het het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) dat je vindt in het Medisch Centrum Huisartsen Maasmechelen, Koning Albertlaan 35, Tel: 089/77 47 74,

http://www.litp.be/e-mail/uyymEssKEwuzwDwF/sDAqBxuFBgnq/CHxyRmvy-HFmfjijmHuPCAuNCIHwuNMmcbbfm, http://www.litp.be/index/be-nl/5989/navigationcats/2115

Ben je tussen 12 en 25 jaar? Bij JAC Maasmechelen kan je terecht voor vragen, advies, ondersteuning en begeleiding over eender welk onderwerp. Je mag langskomen, bellen, chatten of mailen. Check http://http://www.jaclimburg.be/ of op het nummer 011/850 005.

 

Nuttige telefoonnummersNoodnummers

100 of 112 Ambulance en brandweer
101 Politie
102 Kinder- en jongerentelefoon
105 Rode Kruis
070 245 245 Antigifcentrum
03 217 75 95 Brandwondencentrum
106 Tele-onthaal
112 Europees noodnummer
1813 ZelfmoordlijnAlgemene hulp- en infonummers

03 239 14 15 Anonieme Alcoholisten
0800 60 160 Bevolkingsonderzoeken naar kanker
078 15 10 20 Druglijn
0800 99 77 Griep/influenza
0800 99 533 Holebifoon
0800 15 802 Kankerfoon
078 15 00 10 Opvoedingstelefoon
1700 Vlaamse infolijnWachtdiensten

0900 10 500 Apothekers
0903 39 969 Tandartsen

089 75 75 75 Wachtdienst Huisartsen Maasmechelen

www.mchm.be/wachtdienst


 

Heb je zelf nog vragen, opmerkingen of ideeën voor het gezondheidsbeleid in onze gemeente, contacteer dan samenleven@maasmechelen.be

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons