2017 - september

 • Nieuw! Watergewenning en zwemlessen

  De traditionele zwemacademie, met zwemlessen gedurende het volledige schooljaar, wordt vervangen door cursussen watergewenning en zwemlessen. Er zijn meerdere cursussen in één schooljaar, waardoor meer kinderen kunnen deelnemen: oktober–december / januari–maart / april–juni
  Watergewenning kids vanaf 3 jaar
  Voor wie?
  o Kinderen vanaf 3 jaar (of 3 jaar worden tijdens de cursus) – max. 10 kinderen per groep
  o Beginnelingen: kinderen zonder zwembadervaring
  o Gevorderden: durven al met het hoofdje volledig onder water gaan


  Wanneer?
  Beginnelingen: Dinsdag van 16.00 - 16.30 uur of Zaterdag van 11.00 – 11.30 uur
  Gevorderden: Dinsdag van 16.30 – 17.00 uur of Zaterdag: 11.30 – 12.00 uur
  De cursussen starten vanaf 3 oktober ‘17

  Prijs?
  30 euro per cursus (10 lessen van 30 minuten)

  Zwemlessen voor kids

  Voor wie?
  o Kinderen vanaf 5 jaar (of 5 jaar worden tijdens de cursus) tot 12 jaar
  o Kunnen drijven zonder hulpmiddelen en met het hoofd in het water
  o Opgelet: deze cursus is niet bestemd voor kinderen die al kunnen zwemmen
  o Het aantal deelnemers per groep is beperkt

  Wanneer?
  Maandag van 16.00 – 17.00 uur of
  Woensdag van 13.00 – 14.00 uur of
  Donderdag van 16.00 – 17.00 uur of
  Zaterdag van 13.00 –14.00 uur
  De cursussen starten vanaf 2 oktober


  Prijs?
  60 euro per cursus (10 lessen van 50 minuten)

  Meer info: Sportdienst - T 089 76 97 08 of 089 76 96 29

  Inschrijven via https://maasmechelen.kwandoo.com vanaf maandag 4 september ’17 (voor de cursus oktober-december)

 • Wereldwijkfeest in Maasmechelen op 13/09

  Ook dit jaar is er in onze gemeente een wereldwijkfeest (ism VZW Culturen in Beweging, de provincie Limburg en straathoekwerk Limburg).
  Het wereldwijkfeest staat garant voor een leuke namiddag rond het thema duurzaamheid op aarde.
  Het verteltheater ‘Kundabuffi’s klanksprookjes’ neemt je mee op reis naar de andere kant van de wereld. Tevens worden er verschillende workshops aangeboden, djembé spelen, knutselen met oude spullen, Afrikaanse dans, …
  Alle activiteiten zijn gratis en zijn bestemd voor kinderen tot 12 jaar (vergezeld van een volwassene).
  Wanneer? Woensdag 13 september 2017 – van 14.00 tot 17.00 uur
  Waar? Speelveld wijk Grimbyerbroek

  Meer info: Dienst Samenleven - tanja.iser@maasmechelen.be - T 089 741 404.

 • Open Monumentendag op zondag 10 september 2017

  Op de jaarlijkse monumentendag kan je in heel Vlaanderen, maar ook in onze gemeente op verschillende plaatsen op ontdekking gaan:
  >> TEVHID MOSKEE EN MINARET
  De Turkse Tevhid Moskee wordt voor de eerste keer opengesteld voor het publiek. Tijdens de rondleiding in de moskee krijg je uitleg over de Islam en de werking van de moskee. Je bezoekt onder meer het imposante gebouw met mortuarium en wasruimte voor overledenen.
  Speciaal op Open Monumentendag krijg je de unieke kans om de minaret te beklimmen. Na de rondleiding kan je proeven van een glaasje Turkse thee of geniet van de smaak van enkele Turkse gerechten.

  Praktisch: Paul Lambertlaan 15 – van 13.00 tot 17.00 uur

  >> MOLEN NIEUW LEVEN
  Bezoek de molen in Meeswijk. De molenaar vertelt je graag zijn verhaal over de werking van de molen.

  Praktisch: Molenstraat 1 - van 14.00 tot 18.00 uur

  >> KUNSTACADEMIE EN MIJNSITE
  Je maakt een wandeling in de Tuinwijk met een halte aan de schachten en ontdekt de impact van WOI. Hier poseerde 100 jaar terug, tijdens WOI, de Duitse kanselier voor één van de boortorens en de academie. Op die plek werd tijdens de oorlog de voedselbedeling georganiseerd.

  Praktisch: vertrek aan Dienst Toerisme – Zetellaan 35 (om 14.00, 15.00 en 16.00 uur)

  >> KERK SINT-BARBARA
  Bezoek de kerk en maak van de gelegenheid gebruik de kerktoren op te gaan. Eenmaal boven in de toren kan je genieten van het prachtige panorama.

  Praktisch: Kastanjelaan 59 - van 14.00 tot 18.00 uur

 • Horecavergunning

  Sinds begin dit jaar geldt voor horecazaken een nieuw reglement. Tegen eind 2017 moet elke bestaande horecazaak zich hiermee in regel stellen.
  Het reglement voorziet dat een horecazaak na het vervullen van een aantal verplichtingen (brandveiligheid, hygiëne, verzekeringen, …) één vergunning krijgt. In het verleden diende men telkens afzonderlijke vergunningen aan te vragen.
  Inmiddels zijn er al heel wat vergunningen uitgereikt. Ben jij horeca-uitbater en ben je nog niet in het bezit van deze vergunning? Maak er snel werk van!

  Meer info: dienst economie – T 089 769 702 of 089 769 703

 • Maasmechelen is een octopusgemeente

  Het Octopusplan is een organisatie die ijvert voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen. De gemeente Maasmechelen draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel en is nu ook lid van het Octopusplan.
  Het ledennetwerk bestaat uit ruim 100 Octopusgemeenten en 1300 Octopusscholen. Dankzij het lidmaatschap van de gemeente Maasmechelen krijgen alle basisscholen een gratis materialenpakket voor de organisatie van drie verkeerscampagnes (Strapdag, FLITS en Parkour), gratis toegang tot het online platform voor verkeerseducatie en kortingen.

  De eerste campagne op de kalender is de Strapdag op vrijdag 22 september. Op die dag komen alle kinderen te voet, met de fiets, step, gocart of skates naar school. Elke Octopusschool ontvangt een strapkit met leuke strapbandjes, affiches, bladwijzers, ballonnen en het nieuwe straplied.

 • Reinigen van carpoolparking

  Tijdens de nacht van 8 op 9 september zal het agentschap AWV de carpoolparkings in Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen reinigen met borstelwagens. De parkings zijn niet beschikbaar van 20.00u 's avonds tot 6.00u 's morgens.

  Het onderhoud van de parkings in Halen, Hasselt, Paal en Houthalen gebeurt tijdens de nacht van 15 op 16 september.

 • Maasmechelen is een pleegzorggemeente!

  Wist je dat er in Maasmechelen 21 pleeggezinnen zijn die samen 29 kinderen en jongeren opvangen? Zij nemen de zorg op wanneer dit ouders tijdelijk niet lukt en bieden hen een warm gezin, veiligheid en structuur.
  Wij zijn erg onder de indruk van dit engagement en willen als gemeentebestuur pleegzorg daarom extra in de kijker zetten.Als Pleegzorggemeente engageert Maasmechelen zich om samen met Pleegzorg Limburg actief op zoek te gaan naar pleeggezinnen.
  Meer weten over pleegzorg? Neem dan zeker eens een kijkje op www.pleegzorglimburg.be of kom luisteren op een infoavond!

 • Donderdag 21/09 diensten gesloten n.a.v. sportdag

  Donderdag 21 september 2017 organiseert het gemeentebestuur en het OCMW een sportdag voor haar medewerkers. Hierdoor zijn de meeste diensten gesloten. Dienst toerisme, kinderopvang en de bib zijn wel geopend. Het zwembad is open vanaf 15.00u.

 • Van 18 tot 24 september: extra controle op zwerfvuil en sluikstorten!

  In Maasmechelen gebeuren al jaren inspanningen om sluikstort en zwerfvuil in te perken: door het gemeentebestuur, samen met heel wat andere partners waaronder politie Lanaken-Maasmechelen, het Sociaal Bedrijven Centrum en c.v. Maaslands Huis. Zo werden er in 2016 70 pv’s opgesteld voor overtredingen ikv sluikstort. Bovendien kunnen we rekenen op tal van vrijwilligers die zich als ‘mooimaker’ engageren om een stukje straat zuiver te maken/houden.

  We sensibiliseren, organiseren opruimacties, zetten allerlei doelgerichte projecten op en sanctioneren waar nodig. Eind september gaan we nog een stapje verder. Dan geven we, allemaal samen, extra aandacht aan ‘de handhaving van zwerfvuil en sluikstorten’. Een week lang, van 18 tot 24 september, houden we in heel Maasmechelen een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.

  Wat betekent dit?
  Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. We gaan hierbij niet alleen voor een harde, maar ook een positieve aanpak: wie zijn zwerfvuil wel correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje.

  Heel wat andere instanties nemen eveneens deel: veldwachters, lokale en gewestelijke toezichthouders van diverse organisaties zoals Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn of waterwegbeheerders.

  Hopelijk mogen we jou een complimentje geven tijdens de handhavingsweek in Maasmechelen en zorg je samen met ons voor een propere en nette gemeente zonder zwerfvuil of sluikstort!

 • Contractuele werfreserve Technisch Assistent grote zaal (D-D3)

  Het gemeentebestuur van Maasmechelen gaat over tot de aanleg van een contractuele werfreserve technisch assistent grote zaal (D1-D3) met aanstelling van 1 voltijdse en 1 parttime collega. Solliciteren kan t.e.m. donderdag 21 september.

  Meer info over de vacature vind je hier.

 • Ringlaan, Hameyweg en Weg naar Geneuth afgesloten t.e.m. 23 september 2017

  UPDATE: Data van wegenwerken werden aangepast. Van maandag 18 september 2017 t.e.m. 23 september 2017 zullen de Ringlaan, de Hameyweg en de Weg naar Geneuth voorzien worden van een nieuwe asfaltlaag. Hierdoor zullen deze wegen op die data afgesloten worden voor alle verkeer.
  Omleidingen worden voorzien:
  Kotem: verkeer via Boorsem
  Ringlaan: via Opgrimbie of via Koning Albertlaan. De rotonde Heirstraat – Ringlaan is wel vrij voor verkeer.

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons