Begraafplaats Eisden-Tuinwijk wordt groene begraafplaats

De begraafplaatsen in onze gemeente krijgen meer en meer een natuurlijke look. Sinds enige tijd is het immers verboden om pesticiden te gebruiken bij de onkruidbestrijding. Systematisch worden alle begraafplaatsen heringericht tot een ‘groene’ begraafplaats.  

Deze zomer wordt de begraafplaats Eisden-Tuinwijk heringericht tot een groene, open omgeving die ruimte biedt voor stilte, respect, herdenking en ontmoeting.

 

Om een mooi resultaat te bekomen opteren we voor een aanplanting met behoud van het authentieke karakter van de begraafplaats. De mooie monumentale beuken op de begraafplaats willen we hierbij optimaal tot hun recht laten komen.

 

Dit betekent het verwijderen van de overtollige bomen en struiken die buitenmaats zijn geworden en het panoramische uitzicht over de begraafplaats belemmeren. Hiermee voorkomen we ook beschadigingen aan graven door onderliggende wortels en overlast van bladeren en naalden.

 

We behouden 56 gezonde bomen en planten een tiental nieuwe bomen. Daarnaast voorzien we naar analogie met de andere begraafplaatsen volgende aanpassingen:

 

  • De hoofdpaden blijven verhard. De kleinere, secundaire paden  worden ingezaaid en krijgen een groene look.
  • De grote kiezelvlaktes worden ingezaaid, waardoor deze met het gazonbeheer onderhouden kunnen worden.
  • De stroken tussen en achter de graven, die ontoegankelijk zijn voor machinaal beheer, worden opgevuld met vaste planten. Mits een goede plantdichtheid voorkomen we kruidgroei.
  • Dankzij een goede variatie van plantensoorten creëren we een grotere belevingswaarde op de begraafplaats.

 

De ervaring leert ons dat deze ingreep tijdelijk een grote impact heeft op het uitzicht van de begraafplaats. Dit wordt immers drastisch gewijzigd.

 

Het gemeentebestuur doet er echter alles aan om de overlast tijdens de werken voor de nabestaanden en bezoekers tot het minimum te beperken. Dankzij deze noodzakelijke aanpassingen zal de begraafplaats van Eisden-Tuinwijk uitgroeien tot een mooie, groene en rustgevende begraafplaats.

 

Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons