Ligging en bereikbaarheid

Ligging

De gemeente Maasmechelen is gelegen in het Maasland, behoort tot de provincie Limburg en het arrondissement Tongeren en wordt door de Maas van Nederland gescheiden.

 

Maasmechelen wordt gepositioneerd in de vierhoek gevormd door de steden Genk, Maaseik, Sittard en Maastricht.

De gemeente heeft infrastructurele verbindingen met deze groot- of regionaalstedelijke polen via de  noord-zuid gerichte N78 en de oost-west gerichte E314. Maasmechelen wordt ruimtelijk gescheiden van het regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk door het tussenliggend groengebied van het Kempisch Plateau en van Maastricht en Sittard door de Maas.

 

Tot het Maasland behoren de gemeenten Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi. Het Maasland wordt als historisch-landschappelijke en ruimtelijk-samenhangende entiteit beschouwd en wordt gekenmerkt door een herkenbare typologie van ruimtelijke structuren en bebouwingen zoals aaneengegroeide kernen.

 

Bereikbaarheid

Auto

vanuit Nederland of Brussel/Antwerpen:

Via afrit 33 van autosnelweg E 314

 

vanuit Maaseik/Lanaken :

Via de N78 (Rijksweg)

 

vanuit As:

Via Steenweg naar As

vanuit Zutendaal:

Via Weg naar Zutendaal

 

Bus - De Lijn

Vanuit Maasmechelen zijn er diverse busverbindingen naar omliggende gemeenten. Daarnaast zijn er buslijnen die de verschillende deelgemeenten met het centrum van Maasmechelen verbinden.

 

In Maasmechelen kan je gebruik maken van de volgende lijnen:

Lijn 9 Genk – As – Lanklaar – Dilsen – Maasmechelen

Lijn 25 Lanaken – Boorsem – Maasmechelen – Eisden

Lijn 45 Hasselt – Universiteit – Genk – Maaseik

Lijn 61 Maaseik – Vroenhoven – Tongeren

Lijn 63 Eisden – Maasmechelen – Lanaken – Maastricht

Lijn 64 Dilsen – Maasmechelen – Opgrimbie – Rekem O.P.Z.

Lijn 65 Stokkem – Meeswijk – Maasmechelen – Boorsem – Uikhoven

Lijn 178 Brussel – Leuven – Houthalen – Maaseik

Belbus 725 Dilsen – Stokkem – Lanklaar – Maasmechelen

 

 

Lijnfolders met de volledige dienstverlening kan je gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis of bekijk de dienstregeling van jouw lijn online. Op de website van De Lijn (www.delijn.be) vind je een handige routeplanner, of kan je de dienstregeling per lijn opzoeken.

 

Een busrit binnen de gemeentegrenzen kost slechts € 0,50 met de gemeentekaart. De gemeentekaart (of 10-rittenkaart) is enkel te koop in voorverkoop.

 

Meer info:

www.delijn.be

De LijnInfo: 070 220 200 (€ 0,30/min) – voor informatie over de diensten van De Lijn

De belbuscentrale: 011 850 300 – voor reservatie van de belbus

 

Trein

Maasmechelen beschikt momenteel niet over een eigen station. Vanuit het treinstation te Genk en Maastricht vertrekken er dagelijks verschillende bussen naar Maasmechelen. 

Meer info: www.b-rail.be

 

Fiets 

Maasmechelen heeft heel wat functionele en recreatieve fietspaden. 

De N78 fungeert als structurele drager voor de ontsluiting van Maasmechelen en het Maasland en vormt samen met de N763 een onderdeel van de regionale fietsstructuur. De jaagpaden langs de Zuid-Willemsvaart als vrijliggende fietspaden voor fietsverkeer in beide richtingen.

Het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland (650 km) maakt deel uit van het grensoverschrijdend fietsroutenetwerk Regionaal Landschap Kempen en Maasland  en Grensstreek Nederlands-Limburg (1000 km). Het fietsroutenetwerk  bestaat uit talrijke fietsroutes, die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. De bossen, natuurgebieden en Maasdorpen  van Maasmechelen zijn opgenomen in dit netwerk. Via de veerponten kan aangesloten worden op het Nederlands netwerk.

Meer info: dienst Toerisme T 089 769 888

 

Boot

Doorheen Maasmechelen lopen twee waterwegen, de Zuid-Willemsvaart en de Maas. De Maas is geen bevaarbare waterloop (enkel recreatief gebruik van kayak). Sinds de teloorgang van de steenkoolmijnen beperkt het verkeer op de Zuid-Willemsvaart zich tot het sporadisch transport van zand en grind en dit ten voordele van de recreatieve waarde.

 

Maasmechelen heeft tevens een passantenhaven: op 50m van Maasmechelen Village kan je aanmeren en genieten van een mooi panorama.
Sleutels voor de elektriciteitskasten zijn verkrijgbaar bij Toerisme Maasmechelen.
Dagprijs € 3,00
Weekprijs: € 20,00
verplichte waarborg: € 100,00
Zetellaan 35
3630 Maasmechelen
Tel. +32 (0) 89 76 98 88

 


Uitgelicht

Contact

Administratief Centrum

Heirstraat 239
3630 Maasmechelen

T 089 769 610
F 089 769 649
E-mail


facebook twitter

Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons