Erfgoed

Erfgoed is een vlag die een rijke lading dekt. Het is wat we overerven van vorige generaties. We benoemen iets als erfgoed als we het zo uitzonderlijk, belangrijk of kenmerkend vinden en we het willen bewaren voor volgende generaties. Erfgoed draait om een hedendaagse omgang met het verleden.

 

Tot het onroerend erfgoed rekenen we monumenten, landschappen en archeologie. Roerend erfgoed is dan weer verplaatsbaar (van schilderijen tot juwelen en foto’s). Het immateriële erfgoed verwijst naar verhalen, liederen, rituelen en tradities.

 

In Maasmechelen tellen we enkele belangrijke heemkundige kringen zoals Stichting Erfgoed Eisden, Grimbiaca, Oud Mechelen en Vochte. Ook de vzw Tuinwijk 2020 is sterk begaan met het erfgoed, gelinkt aan de mijngeschiedenis. Zij sensibiliseren de inwoners van de Cité voor een erfgoedbehoud.

 

Om dit erfgoed voor andere generaties te bewaren wordt dit soms beschermd. Maasmechelen telt  nu 39 monumenten, stadsgezichten en landschap in bescherming.

 

In samenwerking met de Erfgoedcel Mijn Erfgoed doet het gemeentebestuur diverse inspanningen om een lokaal erfgoedbeleid uit te bouwen.

 

Schachtbokken-Eisden

 

Uitgelicht

Contact

Erfgoedambtenaar

Koninginnelaan 420

3630 Maasmechelen

 

GSM 0477 44 81 36

 

E-mail


Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons