Sociale economiebedrijven in het Maasland

Sociale economie een meerwaarde?

 

 

Sociale economiebedrijven bieden niet enkel een antwoord op de moeilijke tewerkstelling van deze kansengroepen. Ze kunnen bovendien op verschillende manieren een meerwaarde betekenen voor bedrijven uit de reguliere economie: 

 • De mogelijkheid om bepaalde opdrachten tegen interessante voorwaarden uit te besteden aan een sociaal economiebedrijf 
 • Producten of diensten van sociale projecten aankopen (vb relatiegeschenken, streekproducten, groenonderhoud, …
 • Productielijnen uitbesteden omdat dit buiten de core business van het bedrijf valt.
 • ….

 

Maaslandse sociale economiebedrijven

 

Arbeidskansen vzw

Arbeidskansen groepeert een aantal projecten die als voornaamste doel hebben het creëren van nieuwe kansen voor werkenden en werkzoekenden met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Dit doen ze vooral door het opleiden tot en het zoeken of het aanbieden van aangepast werk.

Arbeidskansen Ter Engelen vzw is de overkoepelende organisatie van de 6 grote dochterorganisaties/afdelingen (GOB Ter Engelen vzw, Ergon Maasland, Labor Ter Engelen, Opgeruimd vzw, Trabajo vzw, en de Kolonie). Hun projecten zijn terug te vinden over heel Limburg, van Maaseik over Bocholt, tot Bilzen en Borgloon.

Arbeidskansen vzw 

Arbeidskansen vzw
Bilzerweg 88, 3665 As
Tel.: 089 568 565

E-mail: info@arbeidskansen.be

http://www.arbeidskansen.be

 

In het Maasland heeft Arbeidskansen vzw 3 locaties en projecten:

 • Ergon Maasland cvba-vso, Kinrooi: toeleveringsbedrijf in de metaalsector. Tot de werkzaamheden behoren vnl laswerken, zagen, slijpen, polieren, ponsen, plooien, buigen, assemblage- en constructiewerken. Er wordt op vraag en op maat gewerkt, met een grote focus op de kwaliteit van de afgeleverde producten. Tel.: 089 703 601. E-mail: ergonmaasland@arbeidskansen.be  
 • Labor Ter Engelen vzw, Dilsen-Stokkem: de uitvoering van confectiewerkzaamheden gericht naar de zitmeubel- en matrassenindustrie, zoals het versnijden en assembleren van meubel- en matrassentextiel. Tel.: 089 413 801. E-mail: labordilsen@arbeidskansen.be 
 • Trabajo -  De Oase vzw, Lanaken: activiteitencentrum en sociale taverne. Tel.: 089 721 219

 

 

Bewel vzw

Bewel staat voor Beschermde Werkplaatsen Limburg en heeft als voornaamste doelstelling kwalitatieve tewerkstelling creëren voor personen met een arbeidshandicap. Hiervoor creëren zij een breed pallet van taken, in hun 10 vestigingen verspreid over de provincie. Hun activiteiten zijn aangepast aan de vraag van en op maat van bedrijven. Een dringende opdracht? Zij maken mankracht en machinecapaciteit voor u vrij. Leveringen aan de deur? Zij schakelen hun vloot in. Medewerkers bij u op de werkvloer? Bewel stuurt een team. Enkele voorbeelden van activiteiten: enclavewerking, textiel, stikwerken, drukwerken, boekbinden, mailings, cleanroom, verpakken, manuele taken... 

Bewel

Bewel vzw

Ginderoverstraat 143, 3590 Diepenbeek

Tel.: 011 247 400 

E-mail: info@bewel.be

http://www.bewel.be

 

 

't Dorpshuys

't Dorpshuys is een verrassend verblijf met de allure van een hotel en de charme van een B&B! Het voormalige gemeentehuis van Opoeteren werd verbouwd en telt 5 verschillende kamers voor 2, 3 of 4 personen. De kamer op het gelijkvloers is volledig rolstoeltoegankelijk, evenals onze brasserie en terras! ‘s Morgens wordt er een lekker ontbijt met diverse lokale en fair trade producten geserveerd in de gezellige ontbijtruimte of op het zonnige terras. Daarna kunt u genieten van een dagje natuur of cultuur, of kunt u de regio ontdekken via de mooie wandel- en fietsroutes.

Dorpshuys

‘t Dorpshuys
Schoolstraat 13, 3680 Opoeteren
Tel.: 089 864 003
E-mail: dorpshuys.opoeteren@gmail.com
http://www.hetdorpshuys.be

 

 

Kinderopvang 't Huis

Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang ’t Huis, kortweg IBO ’t Huis, is een speelomgeving waar kinderen zichzelf kunnen zijn in een vertrouwde huiselijke omgeving. Onder professioneel toezicht kunnen kinderen naar hartenlust spelen in de ruime lokalen met speel-, leef- en rustruimtes. 

't Huis biedt voor- en naschoolse opvang aan alle kinderen van het kleuter- en basisonderwijs. Ook tijdens de schoolvakanties en schoolvrije dagen kunnen de kinderen hier terecht. Voor alle kinderen die in Maasmechelen naar school gaan, staan zij tevens in voor het vervoer naar en van school.

Deze kinderopvang is een lokale diensteneconomieonderneming en bestaat uit een team van 17 parttime begeleidsters die instaan voor de dagelijkse opvang van de kinderen. 

Buitenschoolse kinderopvang 't Huis

Dorpsstraat 22b, 3630 Maasmechelen

Tel.: 089 769 791

E-mail: t_huis@skynet.be

 

 

Kringwinkel Maasland

Kringwinkel Maasland verzamelt gebruikte goederen in en geven deze een nieuw leven. Deze worden in het magazijn nagezien op gebreken, waar nodig hersteld, gekuist, vervolledigd en aansluitend via eigen winkels terug te koop aangeboden. Daarnaast maken zij op bestelling woningen leeg of halen zij meubels op. Het werkingsgebied van Kringwinkel Maasland telt 10 gemeenten: Maasmechelen, Lanaken, Dilsen-Stokkem, Maaseik, As, Opglabbeek, Meeuwen-Gruitrode, Bree, Kinrooi en Bocholt. De Kringwinkel biedt iedereen goedkope, originele en degelijke spullen aan in hun klantvriendelijke en aantrekkelijke winkels. Qua tewerkstelling streeft Kringwinkel Maasland naar zoveel mogelijke sociale tewerkstelling en biedt zij opleiding en jobs aan mensen voor wie de doorstroming naar een reguliere tewerkstelling moeilijker verloopt. 

Kringwinkel

Kringwinkel Maasland vzw

Boorsemstraat 2
3630 Maasmechelen
Tel.: 089 779 292
http://www.kringwinkel.com
 

 

Locomotief

Het dagactiviteitencentrum Locomotief zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor personen vanaf 18 jaar met een langdurige psycho-sociale problematiek. De activiteiten zorgen voor oa. een aangepaste tewerkstelling, een leuke vrijetijdsinvulling, het leggen van sociale contacten en trajectbegeleiding naar werk of opleiding. Ook bedrijven, verenigingen of particulieren kunnen opdrachten laten afwerken door het activiteitencentrum, zoals huishoudelijke taken, groenonderhoud, tuin, mailings, kranten bedelingen etc. 

Het dagactiviteitencentrum Locomotief is een gezamenlijk initiatief van vzw Beschut Wonen ‘t Veer en het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem, gevestigd in het Maasland.

Locomotief

AC Locomotief

Koning Albertlaan 100, 3620 Lanaken

Tel.: 089 844 766

E-mail: aclocomotief@opzcrekem.be

http://www.aclocomotief.be/

 

 

Sociaal Bedrijvencentrum 

Het Sociaal Bedrijvencentrum in Maasmechelen vestigt enkele projecten die opleiding, werkervaring en tewerkstelling creëren voor mensen die moeilijk (terug) aan werk geraken. Vaak gaat het om langdurig en laaggeschoolde werklozen die bij het sociaal bedrijvencentrum terechtkunnen in de sociale werkplaatsen of arbeidszorgprojecten. Het centrum is een initiatief van het gemeentebestuur en het OCMW van Maasmechelen en vestigt enkele projecten:

 • SBM vzw: groenonderhoud en zwerfvuilophaling. 

sbm

http://www.vzwsbm.be

 

 • Hebe Groenonderhoud vzw: groenonderhoud voor bedrijven of particulieren zoals tuinonderhoud, snoei- en kapwerk, opruimwerk, maaien of het onkruidvrij maken. Hebe vzw kan ingeschakeld worden voor éénmalige opknapbeurten, maar werkt ook met jaarlijkse onderhoudscontracten. 

Hebe

http://www.vzwhebe.be

 

 • Monta vzw: als arbeidszorgcentrum verzorgt vzw Monta montage en verpakkingswerken en tijdsintensieve handenarbeid voor bedrijven. De bedrijfsruimte beschikt over 2 volledige inpaklijnen met moderne volautomatische folieverpakkingsmachines, krimptunnels en omsnoeringsmachines. 

monta

http://www.monta.be

 

 • M-plus vzw: hout- en metaalwerken op maat die geproduceerd worden in de ruime en modern uitgeruste ateliers. 

m-plus

http://www.m-plus.be

 

Sociaal Bedrijvencentrum 

Boorsemstraat 2, 3630 Maasmechelen

Tel.: 089 779 727

E-mail: info@sociaalbedrijvencentrum.be  

http://www.sociaalbedrijvencentrum.be

 

 

Stichting Ommersteyn

Stichting Ommersteyn is een moderne boerderij in Dilsen-Stokkem waar men de focus legt op zorg voor mens en landschap. In de biologische geitenhouderij met een 500 tal geiten wordt heerlijke en gezonde geitenmelk bereid, die nadien nog wordt verwerkt in diverse soorten geitenkaas. Ook de eigen groenten uit de groentetuin worden gezaaid, verzorgd en geoogst, en nadien verwerkt in maaltijden in het sociaal restaurant op de boerderij. Liefhebbers van boomgaarden kunnen ook in Stichting Ommersteyn hun hartje ophalen in de plaatselijke oude appel-, peren-, kersen-, pruimen- en notenbomen. De appels worden geperst tot appelsap en het kleinfruit wordt verwerkt in verse confituren. Al deze producten worden verkocht in de hoevewinkel op het terrein. Groepen kunnen dus zeker een kijkje komen nemen op de boerderij! Voor of na de rondleiding kunnen bezoekers genieten van de plaatselijke producten in de oude stroschuur.

Daarnaast heeft Stichting Ommersteyn ook enkele vergaderlokalen ter beschikking voor bedrijven of groepen die eens in een andere setting willen vergaderen. Tijdens een pauze kan er een frisse neus opgehaald worden in de natuuromgeving of kan er een lekker drankje geconsumeerd worden in het restaurant.

In de hoevewinkel kunnen particulieren, bedrijven of verenigingen ook terecht voor leuke geschenkpakketten met producten uit de streek.

ommersteyn

Stichting Ommersteyn

De Schiervellaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem

Tel.: 089 615 963 

E-mail: info@stichting-ommersteyn.be

http://www.stichting-ommersteyn.be

Uitgelicht

Contact

Socio-economische ontwikkeling

Heirstraat 239

3630 Maasmechelen

 

T 089 769 667

F 089 741 414


Mijn Maasmechelen

Zoeken

Volg ons