Ochtendwandeling: op pad voor dag en dauw in de Maasbempder Greend te Maasmechelen

Vertrek om 06.00 uur: parking Maaswinkel, brug Dokter Haubenlaan, Mechelen-aan-de-Maas. De wandeling duurt tot ongeveer 09.00 uur.

De Maaswinkel is een natuurgebied van ongeveer 280 ha. De naam 'Maaswinkel' (winkelhaak) is afkomstig van de scherpe bocht die de Maas ter plaatse maakt. De Maaswinkel is een uiterwaard, een natuurlijk overstromingsgebied.
In het zuiden hebben we de verlaten kleiontginning. Hier wisselen waterrijke kuilen af met doornstruwelen, kruidenrijke ruigten en hoogstamboomgaard. Het is het leefgebied van de boomkikker en de nachtegaal.
In het noorden bevindt zich de 'Maasbempder Greend', de afgewerkte grindgroeve die omgevormd is tot een ondiepe waterplas. Tussen beide zones, grenzend aan de heringerichte Maas, ligt een landschappelijk en ecologisch waardevol landbouwgebied, gekenmerkt door bloemrijke weilanden, hagen, akkers, bosjes en knotbomen. Hier groeien de gevlekte dovenetel, wilde marjolein, heksenmelk, gulden sleutelbloem, vogelmelk, witte munt, knautsia en streepzaad. Je maakt hier ook kennis met bijzondere vogels als roodborsttapuit, gele kwik, geelgors, torenvalk, boomvalk en scholekster. Dan hebben we de Grensmaas als een uniek landschapselement, gekenmerkt door de vrije natuurlijke loop met mooie meanders, stroomversnellingen, holle oevers, grindbanken en eilanden. Deze laatste zijn het broedgebied van het visdiefje. In de oeverwand merk je een kolonie van oeverzwaluwen en de ijsvogel. Ook de zwaan is er steeds als broedvogel.
Het gebied wordt ontsloten door gemarkeerde wandelingen.

Gids: Theo Hellofs (Orchis vzw)

Denk aan stevig, waterdicht schoeisel. Eventueel verrekijker.

Iedereen welkom!

Gratis wandeling onder begeleiding van een natuurgids. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen
089 50 10 19 of ernaorchis@gmail.com (kantooruren), www.orchisvzw.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Natuur- en Milieueducatie Orchis