Kasteeltuin Vilain XIIII

Het kasteel, eind 15de eeuw gebouwd als een waterburcht, krijgt zijn huidige vorm in de 18de eeuw met Lodewijk XIV. Dit kasteel dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Burggraaf Vilain XIIII. Vandaag kan men nog de Engelse tuin bezoeken dat aan de voorzijde van het kasteel ligt. In dit park (3ha) bevindt zich een zeer zeldzame en indrukwekkende bomencollectie.

Het kasteel, eind 15de eeuw gebouwd als een waterburcht, krijgt zijn huidige vorm in de 18de eeuw met Lodewijk XIV. Dit kasteel dankt zijn naam aan de laatste eigenaar, Burggraaf Vilain XIIII. Hij installeerde een grote bibliotheek, legde een romantische Engelse tuin en het loopbrugje naar de berceau aan. Daar liet hij 7 linden planten, één voor elk van zijn dochters. Vlakblij de berceau vindt je ook de ijskelder terug. In de winter werd er ijs uit de grachten gekapt en in de ijskelder gestapeld. Het ijs werd overgoten met heet water zodat het één grote blok vormde en zich hield tot ver in de zomer.

Volg je de Dreeft, dan kijk je uit op de achterkant van het kasteel. Je vindt er 2 bijgebouwen terug. Rechts kijk je naar het Gruyterhuis, de stalplaats van de koetsen. Onder dit huis bevonden zich ook de gevangenis en folterkamer. Links was de verblijfplaats voor het personeel.

Vandaag kan men nog de Engelse tuin bezoeken dat aan de voorzijde van het kasteel ligt. In dit park (3ha) bevindt zich een zeer zeldzame en indrukwekkende bomencollectie. Deze bomen werden door de burggraaf Vilain XIIII meegebracht van zijn buitenlandse reizen. Deze tuin is één van de weinige parken in Vlaanderen waar bijvoorbeeld de zomerlinde met het druivenblad of de moseik voorkomt. Tal van andere bomen zijn uiterst zeldzaam in België. Zeker een bezoekje waard!

Open : enkel kasteeltuin te bezoeken
Brochure Leutig om te weten: 3

Wandelkaart: 2

Wandeling kasteeltuin Leut met gids mogelijk na reservering bij Toerisme Maasmechelen

Praktische informatie

Wanneer

Waar

Chateau Vilain XIIII

Organisatie

Toerisme Maasmechelen

Dienstverlening Lokaal bestuur Maasmechelen na afspraak

De dienstverlening in het gemeentehuis en het Sociaal Huis verloopt volgens de normale openingsuren. Door de coronamaatregelen kan u enkel na telefonische afspraak bij ons terecht.

Gemeentehuis
T 089 76 96 10
Sociaal Huis
T 089 48 28 00

Attesten en uittreksel nodig? Maak gebruik van het e-loket.
Op www.maasmechelen.be/corona vindt u actuele informatie.

Blijf de maatregelen volgen!
Voor uzelf en #VOORELKAAR

> Was regelmatig uw handen met water en zeep
> Hou anderhalve meter afstand
> Draag een mondmasker als dat verplicht of aangewezen is
> Blijf thuis als u ziek bent

Lees hier over de maatregelen inzake het coronavirus
sluiten