BOSBEHEERWERKEN MECHELSE HEIDE

De komende weken staan er bosbeheerwerken gepland op de Mechelse heide. De Mechelse Heide is een prachtig natuurgebied. In het verleden zijn er echter monotone bossen aangeplant voor mijnhout, die nu erg kwetsbaar zijn voor ziektes, plagen, stormen en droogte, vooral door de klimaatverandering.
Wat gaat er gebeuren?

Op periodieke basis (o.a. najaar 2024) zullen er in de Mechelse Heide bomen worden gekapt in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze bomen zijn nu al aangeduid met oranje verf.

Waarom kappen we bomen?

Door bomen regelmatig te kappen, geven we de beste en gewenste bomen meer ruimte om te groeien. We breken de monotone stukken naaldhout uit het verleden door en maken het bos sterker. Dit zorgt voor meer inheemse bomen en struiken en creëert open plekken in het bos.

Wat zijn de voordelen?
  1. Gezonder bos: Het bos wordt robuuster en beter bestand tegen ziektes en klimaatveranderingen. Zieke of gevaarlijke bomen worden alleen gekapt als dat echt nodig is voor de veiligheid of om verspreiding van ziektes te voorkomen.
  2. Meer variatie: Er komt meer variatie in het landschap, wat het aantrekkelijker maakt om te bezoeken.
  3. Extra leefgebied: Bijzondere dieren, zoals de gladde slang en de heivlinder, krijgen extra leefgebied.
  4. Natuurbeleving: Bossen zijn plekken waar mensen kunnen ontspannen en genieten. We willen bossen toegankelijker en veiliger maken.
  5. Hernieuwbare grondstoffen: Goed bosbeheer zorgt voor hoogwaardig hout. Ze zorgen voor een evenwicht tussen het kappen en planten van bomen.

Met zorgvuldige beheermaatregelen zorgen we ervoor dat de bossen sterker en veerkrachtiger worden. Dit betekent dat iedereen, nu en in de toekomst, van de bossen kan blijven genieten.

Wat kun je verwachten?

Tijdens en vlak na de werken kan het er even anders uitzien. Dit kan even schrikken zijn, maar het bos zal snel weer mooi en gezond worden.

We hopen op je begrip tijdens deze belangrijke bosbeheerwerken.

Voor meer informatie over het kappen van bomen en benodigde vergunningen, kan je terecht op de website van Natuur en Bos:

MEER INFO

Foto: ter illustratie

Gepubliceerd op dinsdag 3 september 2024 16 u.