MAASMECHELEN OPENT EERSTE POCKETPARK MET MAASKEIEN

Maasmechelen zet een belangrijke stap in haar groene toekomst met de opening van het eerste pocketpark van de gemeente aan Fabiola Square. De eye-catchers van dit parkje zijn de -speciaal voor Maasmechelen ontworpen- Maaskeien: zitelementen geïnspireerd op de stenen van de Maas.

Dit parkje is onderdeel van een bredere ambitie om de natuur van Maasmechelen meer naar de woonwijken te brengen en op die manier bij te dragen aan het welzijn van de inwoners. De aanleg van dit pocketpark (een klein, openbaar park) kadert in de heraanleg en de vergroening van de Thomas Boslaan en werd gerealiseerd met inspraak van de bewoners.

Sinds 2022 staat natuurbeleving centraal in de visie van Maasmechelen. Met 12.000 hectare natuurgebieden als basis wil de gemeente haar landschap inzetten om mensen te inspireren, op te laden en te verbinden met de omgeving. Het is de bedoeling op verschillende plaatsen parkjes in te richten en op die manier een groene verbinding te maken tussen de twee grote natuurgebieden in onze gemeente.

 

Natuur dichter bij de stad

Burgemeester Raf Terwingen legt uit: “We willen een publieke ruimte creëren die zowel de mentale als fysieke gezondheid van onze inwoners bevordert. Door pocketparken aan te leggen, verbinden we onze stad met de omliggende natuur en bieden we plekken voor ontspanning en ontmoeting. Fabiola Square is een eerste realisatie in deze transformatie.”

 

Creativiteit en duurzaamheid in de publieke ruimte

Om deze groene visie vorm te geven, werkte Maasmechelen samen met ontwerper Roel Vandebeek, die speciaal voor de gemeente duurzaam en innovatief meubilair ontwikkelt. Zijn ontwerpen combineren natuur en creativiteit en passen perfect bij de groene filosofie van Maasmechelen.

 

De Maaskei: Het symbool van verbinding

Centraal in Fabiola Square staat de Maaskei, een uniek en als zitmeubel bruikbaar object ontworpen door Vandebeek. Geïnspireerd door de ruwe stenen langs de Maas, en gemaakt van zand uit de Maas, symboliseert deze kei de verbondenheid tussen stad en natuur. Het unieke van Roel zijn ontwerp zit in de belijning die tijdens het productieproces door het frezen van een robotarm wordt aangebracht. Het is een knipoog naar de bekende witte aders die we terugvinden in de natuurstenen, die langs de Maas te vinden zijn. De Maaskei nodigt bezoekers uit om even stil te zitten en de rust van de natuur te ervaren, midden in de stad.

Maasmechelen verwelkomt inwoners en bezoekers om te komen genieten van deze nieuwe groene ruimte en de kracht van de natuur te beleven in een stedelijke omgeving.

Gepubliceerd op vrijdag 22 november 2024 14.26 u.