MOOISTE ERFGOEDBOOM VAN MAASMECHELEN KRIJGT BOOMVERZORGING OP MAAT

Twee boomexperten geven de beuk op het oude kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas een verzorging op maat. Het gaat niet zomaar over een beuk, maar over de boom die onlangs verkozen werd tot markantste erfgoedboom van de gemeente.

Maasmechelen kent talrijke oude bomen met een interessante geschiedenis, maar het was de prachtige beuk op het oude kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas die onlangs werd uitgeroepen tot dé erfgoedboom van de gemeente.

Met hulp van Regionaal Landschap – IOED Kempen en Maasland en subsidies van de provincie Limburg kon de beuk nu een grondige onderhoudsbeurt op maat krijgen! Eerst werden er selectief takken verwijderd om de structuur van de boom van te verbeteren en om meer lucht en licht in de kroon te krijgen. Verder werden de snoeiwondes van de boom gecontroleerd en werden er vanop de begane grond verschillende parameters opgenomen waaruit maatregelen worden opgesteld om de boom in de toekomst (zo lang mogelijk) veilig te stellen.

Binnenkort volgt er nog een trekproef om een duidelijk inzicht te krijgen in de gezondheid van de boom en zal de wortelzone van de beuk afgerasterd worden zodat een mulch van bladeren voor extra voeding kan zorgen.

Door de boom een vakkundige verzorging te geven, kan hij een levend erfgoedelement in het landschap blijven voor de komende generaties!

Gepubliceerd op zaterdag 18 maart 2023 9.41 u.