VERKEERSVEILIGHEIDSONDERZOEK MET SLIMME CAMERA'S

De komende weken zal het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van Universiteit Hasselt met behulp van 2 slimme camera's via automatische beeldherkenning de verkeersveiligheid van het kruispunt van de Looheuvelstraat en de Groenstraat in kaart brengen.

Verkeersonveilige situaties worden zo objectief in kaart gebracht met aandacht voor de privacy.

Binnen het initiatief MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken) van Vlaams minister Lydia Peeters werkt IMOB aan een proactieve detectie van verkeersonveilige situaties. Hierdoor kunnen risico’s worden opgespoord nog voordat er slachtoffers vallen. Hiervoor wordt nieuwe cameratechnologie ingezet die gelijktijdig ook de privacy van de weggebruiker bewaart. Het systeem van 2 slimme camera’s op dit kruispunt detecteert automatisch de positie van weggebruikers in 3D en dit zonder dat de camerabeelden de camera verlaten. Vervolgens worden er berekeningen uitgevoerd die verkeersonveilige situaties herkennen.

Het systeem identificeert de weggebruiker echter niet. Iemand die gedurende de observatieperiode meerdere keren passeert wordt dus telkens als een nieuwe weggebruiker gezien.

Enkel de beelden van de meest ernstige verkeersconflicten kunnen door de onderzoekers manueel van het systeem gedownload worden en, na aangezichten, nummerplaten, enz. onherkenbaar te hebben gemaakt, gebruikt worden om deze conflicten nader te onderzoeken.

De camera's zullen vanaf deze week het kruispunt gedurende ongeveer 3 weken observeren. Het systeem kan niet worden gebruikt om boetes uit te schrijven.

Gepubliceerd op dinsdag 10 januari 2023 14.10 u.