Eikenprocessierups

De eikenprocessierups verandert in een onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeter groot. De rupsen van deze vlinder echter bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. De rupsen maken voorlopige nesten en gaan in processie op zoek naar voedsel.

Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren. Brandharen kunnen zelfs na een jaar nog last veroorzaken.

Als u in het gebied van de rups komt, draag dan kleding die de huid bedekt. Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten. Niet wegspuiten met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden.

Bestrijding

Het lokaal bestuur zet in op preventieve bestrijding. In de beginfase wordt een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt om de rupsen te doen afsterven.

Er werd ook extra budget uitgetrokken voor het opzuigen van nesten.

Waar overlast melden?


Eikenprocessierupsen op openbaar domein: meld dit bij de dienst landschap en groen, bij voorkeur via mail naar tommy.ramakers@maasmechelen.be

Eikenprocessierupsen op privé-terrein: roep de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf dat ongedierte bestrijdt.