FSC-hout

FSC-hout, hout uit duurzaam beheerde bossen 

Dagelijks gebruiken we producten die hun oorsprong in het bos vinden. Denk maar aan hout, papier, voedsel, … Bossen bieden recreatie en rust, ze zuiveren de lucht en houden CO2 vast …om maar enkel van de vele voordelen te noemen. Maar elke twee seconden gaat een bos zo groot als een voetbalveld verloren. Op jaarbasis komt dit overeen met zo’n 13 miljoen hectare bos! We hebben de bossen nodig. Ook u kunt uw steentje bijdragen tot het behoud!

Bossen zijn van onschatbare waarde. Honderden miljoenen mensen wonen erin of zijn er direct afhankelijk van. Bossen houden het water en de grond vast en voorkomen zo erosie en woestijnvorming. Ze hebben een matigend effect op ons klimaat en houden CO2 vast. Nergens is de diversiteit aan planten en dieren zo groot als in bossen. Door mijnbouw, veeteelt, houtnijverheid, papierindustrie en illegale houtkap verliezen we wereldwijd elk jaar vier keer de oppervlakte van België. Hoog tijd dus om er iets aan te doen!

Hout is een perfect hernieuwbare en natuurlijke grondstof. Bovendien is hout ook milieuvriendelijker dan de meeste alternatieve bouwmaterialen. Voorwaarde is wel dat dit hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Het FSC-label garandeert dat hout- en papierproducten uit verantwoord beheerde bossen afkomstig zijn.

Wat is FSC?

FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’ of ‘Raad voor duurzaam bosbeheer’. Het is een uniek systeem dat erin slaagt om alle belanghebbenden evenwichtig te verenigen. De FSC-regels zijn streng, zowel op ecologisch, sociaal als economisch vlak. FSC wordt ondersteund door alle grote milieuorganisaties, sociale bewegingen (noord-zuid organisaties, vakbonden) en economische actoren (papier- en houtproducenten).

Wereldwijd dragen al meer dan 100 miljoen hectare bossen het FSC keurmerk. Ons land vertegenwoordigt daarin al 10 000 hectare, en de oppervlakte blijft nog toenemen!

Wat kunt u doen?

Ook u kunt een steentje bijdragen aan duurzaam bosbeheer door bij al uw aankopen van hout- en papierproducten te kiezen voor het FSC-label. Want hoe groter de vraag naar papier en hout met een FSC-label, hoe meer bosbeheerders gestimuleerd worden om hun bossen duurzaam te beheren.

Waarop letten?

Bij steeds meer houthandelaars en doe-het-zelf-zaken is FSC-gelabeld hout te koop. Dat kan gaan van tuinmeubelen tot plankenvloeren. Op elk product moet het FSC-logo staan of de FSC-afkomst moet vermeld staan op de factuur.