Wegenwerken

Huidige grote wegenwerken

De werken aan de Oostelijke ontsluitingsweg begonnen op maandag 7 oktober 2019. De einddatum werd oorspronkelijk onder voorbehoud voorzien voor juli 2020. Corona heeft de planning van de werken overhoop gehaald. Als de aangepaste planning kan gevolgd worden, wordt het jaagpad eind september terug vrijgemaakt, begin oktober zou het kruispunt aan de Rijksweg klaar zijn en eind oktober zou de rijbaan af zijn. Dit wel allemaal onder voorwaarde dat de proeven van de ondergrond begin augustus goedgekeurd worden.

Meer info over de huidige fase van de werken: www.wegenenverkeer.be/maasmechelen

De werken omvatten de aanleg van:

  • een verbindingsweg met twee enkele rijstroken en het plaatsen van geluidswanden
  • een conflictvrij kruispunt met de N78 waar vlotte doorstroming mogelijk blijft
  • een fiets-en voetgangersbrug en gescheiden fietspaden met verlichting (Zuid-Willemsvaart). De aankleding van de brug krijgt de look & feel van het Nationaal Park.
  • een nieuwe leidingenbrug + nieuwe waterleiding (de Watergroep)
  • een nieuwe kokerbrug (Kerkhofstraat).

De Oostelijke ontsluitingsweg vormt een nieuwe verbinding tussen de bestaande ontsluitingsweg en de Rijksweg en loopt via de oude tramzate in Eisden. De realisatie van deze verbindingsweg verhoogt de verkeersleefbaarheid en de woonkwaliteit van Eisden-dorp en zorgt voor een verbeterde ontsluiting van het commerciële centrum van Maasmechelen. Dankzij deze snelle en gemakkelijke verbinding zal de Rijksweg tussen Eisden-dorp en het oprittencomplex E314 beter ontlast worden van doorgaand verkeer.

Eisden-Dorp wordt door deze nieuwe ontsluitingsweg ontlast van veel verkeersdrukte.

Vanaf de ontsluitingsweg is er een afrit om Eisden-Dorp binnen te rijden na de brug over de Zuid-Willemsvaart. Vanaf de Langstraat zal het niet mogelijk zijn om de ontsluitingsweg terug op te rijden.

Gedurende bepaalde periodes tijdens de werken zal er enige verkeershinder zijn, doorgang blijft echter steeds mogelijk.

De kostprijs voor de uitvoering van deze werken bedraagt 5.650.700 EUR incl. BTW. Het lokaal bestuur draagt 25% van deze kosten, het overige deel wordt gefinancierd door Limburg Sterk Merk, Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie Limburg.

Overzicht wegenwerken

Door ‘hinder in kaart’ aan te klikken op de website Geopunt krijgt u een overzicht van alle werken en hinder in Vlaanderen, ook in Maasmechelen.

Hinderpremie

Heeft u een handelszaak (kleine onderneming) en valt u binnen een werkzone? Informeer of u voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een hinderpremie van 2000 EUR.

Meer info over deze voorwaarden vindt u via op de website van het agentschap innoveren en ondernemen (Vlaio).