Huidige bedrijventerreinen

In Maasmechelen zijn ruim 1500 zelfstandige ondernemers actief. Een aantal van deze ondernemers zijn gevestigd op de 2 bedrijventerreinen en KMO zone die Maasmechelen rijk is : Oude Bunders, Op de Berg en de Maneborne.

Oude Bunders

De Oude Bunders is met haar 167 ha het grootste bedrijventerrein en beschikt over uitstekende troeven:

  • De nabijheid van de E314 en diverse grootsteden zijn bereikbaar op minder dan één uur.
  • Zuid-Willemsvaart: hier is een zone voorzien van oeverinfrastructuur waar de binnenvaart kan lossen en laden.
  • Rijksweg N78: een belangrijke verkeersader voor het vervoer doorheen het Maasland.

Het bedrijventerrein Oude Bunders is van strategisch belang voor Maasmechelen. Het ligt vlakbij de grens met Nederland (en het Ruhrgebied), ten zuiden van de E314 en tussen de N78 en de Zuid-Willemsvaart.

De locatie heeft ervoor gezorgd dat zowel lokale, Vlaamse als internationale ondernemers de weg gevonden hebben naar dit bedrijventerrein. De afgelopen jaren heeft dit bedrijventerrein een grondige facelift ondergaan waarbij de verkeersveiligheid en bereikbaarheid met N78 nog verbeterd werd. Bovendien werd het terrein geoptimaliseerd waarbij verdichting en benutting centraal staan.

De toekomst van de Oude Bunders kan echter niet los gezien worden van de herinrichting de N78. Ook hier wordt aandacht besteed aan een aantal prangende vraagstukken zoals het optimaliseren van de multimodale verkeersafwikkeling en het versterken van de handelsfunctie in relatie met de woonfunctie. 

Op de Berg

Daarnaast heeft Maasmechelen nog 1 kleiner bedrijventerrein, Op de Berg, gevestigd langs de Weg naar As, met een vlotte verbinding naar Genk en de E314. Dit bedrijventerrein maakt thans deel uit van een ‘complex project’ waarbij wordt onderzocht hoe dit bedrijventerrein kan uitdoven tegen het jaar 2035 en kan worden omgevormd tot natuurgebied.

Maneborne

De gemeente beschikt ook nog over een aantrekkelijke ambachtelijke zone, Maneborne. De KMO-zone Maneborne staat in directe verbinding met Oude Bunders en beschikt over dezelfde troeven.

Voor meer informatie contacteer de dienst Economie.