Identificatie en registratie van honden

Identificatie en registratie van honden

Alle honden moeten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn als ze 8 weken oud zijn. Een hond mag niet worden verkocht of weggeven zonder chip en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID. U kan op de website zelf nagaan of dit voor jouw hond in orde is. Voer het chipnummer in het zoekveld van DogID in. 
Het is belangrijk dat uw hond correct geregistreerd is. Als hij verloren loopt, kan hij snel bij u worden teruggebracht. Daarom moet je ook elke adresverandering doorgeven.

Het verschil tussen identificeren en registreren, lees je op '10 vragen over de identificatie en registratie van honden'.

Verhuisd? Pas de gegevens van uw hond aan!

Als u verhuist, dan moet u dit zo snel mogelijk (binnen de 8 dagen) melden aan de databank zodat de gegevens van uw hond worden aangepast.

U stuurt het kaartje “Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden”, dat u bij de papieren van uw hond vindt, terug met het nieuwe adres. U ontvangt een nieuwe kaart binnen de 14 dagen.

Kom je uit het buitenland?

Komt u met uw hond uit het buitenland en blijft u minstens 6 maanden in Vlaanderen, registreer dan uw hond binnen de 8 dagen na aankomst. Hou hierbij ook rekening met de voorschriften van FOD Volksgezondheid.

Nieuwe eigenaar? Pas de gegevens van uw hond aan.

Als u net een hond gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat u nagaat of:

  • de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd
  • het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort

Een correcte registratie verloopt als volgt:

  • de verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID. Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvangt u een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet u in het paspoort van de hond kleven.
  • door het chipnummer in te voeren kan u vervolgens in de databank controleren of alles correct geregistreerd is.
  • om na te gaan of het chipnummer overeenstemt met het paspoort, vraagt aan uw dierenarts om met de chiplezer het nummer te controleren. Het is mogelijk dat de chip na een tijdje niet meer gemakkelijk te vinden is. Laat de dierenarts dan best een nieuwe chip inbrengen.

Hond overleden?

Als uw hond is overleden, meld u dit aan DogID.

Meer info?

www.dogid.be