Het aanleggen van vijvers en zwembaden is vergunningsplichtig.
Mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, geldt voor deze ingrepen een vrijstelling van de vergunningsplicht. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.
Voldoet uw project niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.
Algemene regels over vrijstelling en melding
Vrijstelling
Onder voorwaarden (zie hieronder) kan de aanleg van niet–overdekte constructies zoals terrassen, kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, openluchtzwembaden, zwemvijvers, siervijvers, op de grond geplaatste zonnepanelen, gemetste barbecues en een propaangastank vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht.
Aan al deze voorwaarden moet dan voldaan zijn:
- maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, siervijvers, zwembaden of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
- De vrijstelling kan enkel gelden voor constructies die:
- geen bouwvolume hebben
- niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen
- 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven
- minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn
- niet in een kwetsbaar gebied liggen
- De algemene checklist "vrijstellingen" bevat nog aanvullende voorwaarden.
Doorloop deze checklist grondig: Checklist Vrijstelling - De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.
Een concreet voorbeeld:
De familie Wastyn droomt al jaren van een zwembad in de achtertuin. Momenteel hebben ze al een kleine siervijver van 15 m² en een terras van 20 m². Hun plannen hebben betrekking op het aanleggen van een zwembad van 45 m². Vermits 15 + 20 + 45 gelijk is aan 80 kunnen ze het zwembad aanleggen zonder vergunning.
Melding
Binnen deze categorie zijn er geen meldingsplichtige werken.
Geen vrijstelling?
Dan moet u een vergunning aanvragen. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.
Medewerking architect verplicht?
Voor werken waarvoor een omgevingsvergunning of melding voor stedenbouwkundige handelingen (vroeger: bouwvergunning) nodig is, is in principe ook de medewerking van een architect verplicht.
Het aanleggen van openluchtzwembaden met een totale oppervlakte van maximum 150 m2 op minstens twee meter afstand van de perceelsgrenzen en gebouwen, siervijvers en sportvelden, zonder bijhorende gebouwen, is vrijgesteld van de medewerking van een architect.
De volledige lijst vindt u in het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect.
Hoe aanvragen?
U kunt deze handeling aanvragen via het Omgevingsloket.
Voor een vergunningsaanvraag van een eenvoudig dossier waarvoor de medewerking van een architect niet vereist is, mag u het dossier zelf samenstellen. Een aanvraagdossier moet voldoen aan een aantal minimale vereisten, deze kunt u nalezen en bekijken onder voorbeelddossiers.
Voor het indienen van de aanvraag op het omgevingsloket kunt u eventueel een beroep doen op een medewerker van de afdeling Omgeving, die u helpt met het invoeren en indienen van een Omgevingsaanvraag. U dient hiervoor een afspraak te maken met de afdeling omgeving.
Aanvragen worden gepubliceerd tijdens het openbaar onderzoek en tijdens de beroepstermijn. Lees de privacymededeling.