![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Wat is een beleidsplan?
De Vlaamse codex ruimtelijke ordening heeft met het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan een nieuwe planfiguur geïntroduceerd. Een ruimtelijk beleidsplan bestaat uit een strategische visie en één of meer beleidskaders die samen het kader aangeven voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente, en vervangt daarmee het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.
De strategische visie beschrijft de globale visie voor de ruimtelijke ontwikkeling op lange termijn. Beleidskaders beschrijven vervolgens onder meer hoe en met wie de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen zullen worden gerealiseerd. De beleidskaders kunnen afzonderlijk worden herzien, terwijl structuurplannen steeds in hun geheel moeten worden herzien.
Waarom een Beleidsplan Ruimte voor Maasmechelen?
De veranderende samenstelling van de samenleving door o.m. de klimaatverandering, vergrijzing en digitalisering, dwingen ons om keuzes te maken over waar en hoe wij willen wonen en werken en hoe we onze ruimte hiervoor invullen.
Vandaag wordt elke dag nog steeds nieuwe open ruimte ingenomen of verhard voor wonen en werken. Het is nochtans meer dan ooit van belang om plaats te maken voor water en natuur, en de bebouwde omgeving efficiënter en duurzaam in te vullen.
Om het directe leefklimaat binnen de woonkernen te verbeteren zal ontharding en vergroening van het privaat- en het openbaar domein centraal moeten staan. Dat zal hand in hand moeten gaan met een kwaliteitsvolle verdichting binnen de bebouwde kernen, zeker binnen het stedelijk gebied van Maasmechelen, om de groei op te vangen en tegelijk de leefbaarheid van de woonkernen te verhogen.
Maasmechelen kent een economische dynamiek waarbij de lokale economie sterk gedifferentieerd is en gedragen wordt door veel (relatief) kleinere bedrijven met een hoge diversiteit.
In het Maasland, dus ook in Maasmechelen, is er een verschuiving richting dienstverlening merkbaar en is bovendien het toerisme een belangrijke pijler geworden van de lokale economie. Dit vraagt een ander ruimtegebruik en daarmee ook een andere benadering van de klassieke industrieterreinen.
Binnen Maasmechelen is er ook een belangrijke verschuiving naar duurzame mobiliteit op korte termijn. Met de komst van de trambus in het kader van Spartacus, worden met 4 haltes binnen Maasmechelen nieuwe kansen geboden voor duurzame verplaatsing van, naar en binnen Maasmechelen.
Deze nieuwe evoluties en nieuwe inzichten vragen om een aangepast ruimtelijk beleid, een hernieuwd kader waarbinnen ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Een kader dat ook duidelijk maakt wat mogelijk is en hoe we aan ruimtelijke kwaliteit kunnen werken. Dit kader wordt uiteengezet in het gemeentelijk Beleidsplan Ruimte, dat de nodige accenten en acties voor het ruimtelijk beleid van Maasmechelen op korte, middellange en lange termijn synthetiseert. Hiermee draagt het beleidsplan bij aan het versterken van de troeven, kwaliteiten en kansen van de gemeente binnen de taakstelling die ze als kleinstedelijk gebied dient op te nemen.