Visie op zorg voor bewoners met dementie

Vanuit onze opdrachtverklaring en de visie op kwaliteit van wonen en leven creëren we een thuisgevoel waar alle bewoners levensvreugde ervaren. Wij hebben bijzondere aandacht voor bewoners met dementie.

Wij bieden zorg op maat, maximaal gebaseerd op de noden, verwachtingen, behoeften en mogelijkheden van de bewoner met dementie. Een authentieke zorgrelatie en betekenisvolle contacten tussen de persoon met dementie, de mantelzorgers en de zorgverleners staan centraal.

Onze zorgrelatie baseert zich op 6 fundamenten:

1. Beeldvorming

We hanteren een respectvolle en persoonsgerichte benaderingswijze. De bewoner met dementie is voor ons in de eerste plaats een persoon. We spreken daarom niet over dementen, dementerenden of dementen afdeling maar over bewoners met dementie, de afdeling voor kleinschalig genormaliseerd wonen of afdeling De Dreef.

Wij communiceren op gepaste wijze mét de bewoner. Voor ons is iedere bewoner een uniek persoon met:

  • Een eigen identiteit
  • Naasten
  • Levenservaring
  • Mogelijkheden
  • Een verleden
  • Emoties
  • Lichamelijke, emotionele en spirituele noden en behoeften
  • Toekomstdromen/ wensen.

2. Normalisatie

We leggen de focus op wonen en leven. Iedere bewoner brengt de dag betekenisvol door, zoveel mogelijk aansluitend op het leven dat men, tot voor de opname in het WZC, leidde. Inspraak en keuzevrijheid zijn hierbij belangrijke factoren.

We creëren een herkenbare, huiselijke woonomgeving en een thuisgevoel en dit zowel in de eigen kamer als in alle gemeenschappelijke ruimten. Daarnaast scheppen we kansen om betekenisvolle activiteiten uit te voeren en betekenisvolle relaties te onderhouden en aan te gaan.

3. Autonomie in geborgenheid

We benaderen onze bewoners met respect en betuttelen hen niet. We betrekken hen maximaal bij het nemen van beslissingen en het maken van keuzes. Samen met de bewoners en hun naasten zoeken we continue naar een juiste balans tussen mogelijkheden en ondersteuning bij moeilijkheden en tussen autonomie en het waarborgen van de veiligheid. Hierbij staat de beleving én het welzijn van de bewoner steeds centraal.

We voeren een fixatie-arm beleid zodat de bewoner met dementie zoveel mogelijk vrijheid ervaart. Wanneer de situatie dit vereist, zorgen we voor een geborgen aanpak zodat de bewoner steeds in alle veiligheid, kwaliteit van leven, wonen en zorg kan ervaren. Om dit te kunnen garanderen is een verhuis naar de afdeling De Dreef soms noodzakelijk. Hier kan de bewoner in maximale vrijheid leven en wonen binnen een beschermde en veilige omgeving.

4. Afgestemde zorg

We stemmen de zorg continu af met de persoon met dementie en zijn/haar naasten. We bieden aangepaste activiteiten. We vertrekken steeds vanuit voorkeur en mogelijkheden, niet vanuit beperkingen. Het levensverhaal vormt hierbij een belangrijk hulpmiddel.

We betrekken de bewoner en hun naasten maximaal bij het nemen van beslissingen. Het perspectief van de bewoner is hierbij steeds het uitgangspunt. Onze benadering evolueert doorheen het ziekteproces maar focust zich steeds op het behouden van maximale autonomie en het welbevinden.

5. Mantelzorgers en naasten

Mantelzorgers zijn partners in zorg. We beschouwen hen als medeverzorgenden, naasten en ervaringsdeskundigen. Wij werken met hen samen om kwaliteitsvolle zorg op maat te kunnen bieden en het welbevinden van de bewoner te verhogen.

Daarnaast ondersteunen we hen zodat ze zinvolle contacten kunnen blijven onderhouden. Een open en regelmatige communicatie, een familieraad, vormingen en individuele overlegmomenten zijn onze hefbomen tot een goede zorgrelatie met familie en mantelzorgers.

6. De professionele zorgverlener en vrijwilligers

Onze medewerkers zijn een heel belangrijke schakel om kwaliteit van wonen, leven en zorg te kunnen realiseren. Zij worden hierbij ondersteund door vrijwilligers. Iedereen draagt de missie uit in woord en daad. Hiervoor zijn specifieke kennis, vaardigheden en competenties vereist.

Onze grondhouding is empathisch. We plaatsen de bewoner met dementie en zijn naasten in de zorgrelatie centraal. We zorgen voor een warme, persoonsgerichte, belevingsgerichte begeleiding en zorg en benaderen onze bewoners en hun naasten steeds met vriendelijkheid, geduld, gelijkwaardigheid en respect. We hebben geen vooroordelen op basis van gedrag, ziektebeeld of levensverhaal.

De referentiepersoon dementie speelt een belangrijke rol als ambassadeur van bewoners met dementie en bij het uitbouwen van kwaliteitsvolle begeleiding en zorg, waar de bewoners met dementie en hun naasten centraal staan. Ze is het aanspreekpunt inzake dementie, sensibiliseert en ondersteunt de medewerkers, vrijwilligers, leidinggevenden en directie om te blijven zoeken naar mogelijkheden om de kwaliteit van het wonen, leven en zorg te verbeteren.

Een multidisciplinaire werkgroep “begeleiding en zorg voor bewoners met dementie” ondersteunt de implementatie en de borging van de visie en werkt rond thema’s die de kwaliteit van leven van bewoners met dementie en hun omgeving bevorderen.

Onze visie is gebaseerd op het referentiekader voor kwaliteit van wonen, leven en zorg voor personen met dementie en op bevragingen van bewoners, de familieleden en onze medewerkers.